Hlavní obsah

Velké Karlovice ovládne Kateřinský jarmark a výstava betlémů

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvánoční náladu mohou o víkendu načerpat návštěvníci Velkých Karlovic. V neděli se tu uskuteční tradiční Kateřinský jarmark s bohatým programem.

Foto: archiv Karlovského muzea

Předvánoční čas ve Velkých Karlovicích zpříjemní výstava betlémů.

Článek

Kateřinský jarmark začne v devět hodin u Karlovského muzea. U stánků budou návštěvníci moci zakoupit různé řemeslné výrobky – keramiku, metly, formičky na vánoční pečivo, vařečky, skleničky či modrotisk. Ve stáncích s občerstvením bude k mání zabíjačkové pochoutky, frgály, perníčky, grilovaný oštěpek, pekařské výrobky, horké trdelníky a oplatky, pečené kaštany a pro zahřátí třeba horká medovina. Nebude chybět ani oblíbená věštírna a taky kovář, který zájemcům ukuje podkovičku pro štěstí. V chalupě u Karlovského muzea si budou moci děti pod vedením řemeslníků vyrobit adventní věnec, rorátní lampičku, vytvořit vánoční ozdůbku, smotat svíčku ze včelího vosku nebo si ozdobit perníček na vánoční stromeček. Atmosféru během dne zpříjemní folklorní soubory.

Karlovské muzeum v tento den zpřístupní výstavu Půjdem spolu do betléma, na níž bude k vidění 26 exponátů z nejrůznějších materiálů – dřevěné vyřezávané, dřevěné reliéfní, textilní, perníkové, keramické, vlněné či slaměné. K zajímavostem patří drátěný betlém od Pavola Adamce z Vizovic nebo betlém vyrobený z makovic.

Současně s výstavou betlémů začíná v muzeu také výstava fotografií Zapomenuté světlo.

Víkendovou návštěvu Velkých Karlovic mohou návštěvníci spojit také třeba s výletem k nové rozhledně Miloňová. V některých hospůdkách a restauracích je stále v nabídce Svatomartinské menu. V sychravém podzimním počasí jistě přijde vhod také relaxace a koupání ve Wellness Horal nebo návštěva Zvonice Soláň, kde se v sobotu 24. listopadu uskuteční hudebně-literární podvečer s názvem Rapsodie v modrém, věnovaný Georgi Gershwinovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám