Hlavní obsah

Ve Fakultní nemocnici Ostrava začali stavět nový pavilon

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Symbolickým poklepáním zednickým kladívkem na základní kámen začala ve Fakultní nemocnici Ostrava, sídlící v Ostravě-Porubě, dlouho očekávána výstava pavilonu pro psychiatrickou péči.

Foto: Josef Zajíc

Fakultní nemocnice Ostrava. Spolu s ředitelem nemocnice se aktu zúčastnil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Článek

Před základním kamenem budoucího pavilonu se setkal ve středu 15. ledna ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant spolu s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Shodli se, že je dobré, že po deseti letech uvažování o výstavbě pavilonu se začne konečně stavět. Nový čtyřpatrový pavilon má nepravidelný tvar s vnitřním atriem a velmi výrazně zlepší péči o psychiatrické a dospělé pacienty.

„Vzniknou tři lůžková oddělení. Jedno oddělení bude pro pacienty s neklidem, druhé pro pacienty se zhoršenou schopností pro fungování, tedy pro gerontopsychologickou populaci a třetí bude připraveno pro pacienty lehkoneurotických osobnostních poruch. Celkem bude 66 lůžek s tím, že na každém oddělení bude i speciální část se čtyřmi  jednolůžkovými pokoji pro pacienty, kteří potřebují zvláštní dohledový režim,” informoval primář Psychiatrického oddělení FNO MUDr. Petr Šilhán, Ph.D.

V přízemí vzniknou například ergonometrické dílny a tělocvična, kterou budou využívat i dětští pacienti. Nový pavilon nabídne i zatím chybějící péči pro děti formou denního stacionáře. Léčbu bude moci ambulantně absolvovat až 12 dětí.

„Otevřeme tři dětské psychiatrické a tři psychologické ambulance. Už teď se na tuto práci připravují díky rezidenčním místům z Ministerstva zdravotnictví noví lékaři a psychologové,” dodal primář Petr Šilhán.

Autorkou projektu zpracovaného Atelierem Simona GROUP je Ing. Arch. Dita Nováková, která už s Fakultní nemocnicí Ostrava mimo jiné spolupracovala při rekonstrukci denního psychiatrického stacionáře i stávajícího psychiatrického oddělení.

„U specifického typu zdravotnického zařízení je nezbytné vytvořit přívětivé, ale zároveň bezpečné prostředí. Zvolený tvar nepravidelného "V" a situování budovy s organicky tvarovanou prosklenou fasádou kolem atria, umístěného na střeše 1. podzemního podlaží, zajistí v budově i atriu dostatek denního světla,” představila připravovanou stavbu architektka Dita Nováková.

Dílo bylo vysoutěženo v ceně 358 073 929 korun s tím, že 85 procent (304 362 839,65 korun) bude hrazeno z peněz Evropské unie a zbývajících 15 procent (53 711 089,35 korun) ze státního rozpočtu. Předpokládá se, že stavba bude zhotovena do 580 dnů.

V současné době má Oddělení psychiatrické péče FN Ostrava k dispozici jedno oddělení s 24 lůžky. Ročně je tedy hospitalizováno přes 600 pacientů, z nichž významná část dokončuje svou léčbu namísto pobytu na lůžku, intenzivní ambulantní formou v denním stacionáři, který byl otevřen v roce 2017.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám