Hlavní obsah

Vánoční strom rozzářil olomoucké náměstí

Novinky, Barbora Mrkvová

Vánoční strom rozzářila v neděli na Horním náměstí v Olomouci stovka světýlek, tradiční vánoční trhy tak mohou začít.

Foto: Informační centrum Olomouc

Olomoucké náměstí

Článek

Zhruba osm tisíc lidí si v neděli 23. listopadu nenechalo ujít tradiční rozsvícení vánočního stromu, které každoročně zahajuje vánoční trhy na náměstí v Olomouci. Letos je symbolem Vánoc padesátiletý smrk, který Olomouci věnovala místní rodina. Z pěti set návrhů pojmenování vánočního stromečku, které se na radnici sešly, vybralo vedení města jen jedno – Lucinka.

Rozsvícení stromečku nevynechala ani zdejší studentka medicíny, Dominika Wawrzyková. „V Olomouci bydlím již čtyři roky a ani jednou jsem tuhle tradici nevynechala,” přiznala se budoucí lékařka. „Líbí se mi vánoční atmosféra a pohoda, která tu vládne,” dodala Dominika s punčem v ruce.  

Právě punč je nedílnou součástí olomouckých trhů a také letos ho stánkaři budou nabízet v různých variacích - jeho cena se pohybuje okolo třiceti korun. Kromě patnácti punčových stánků jich zde mohou návštěvníci nalézt dalších sto. Většina z nich bude nabízet řemeslné zboží, keramiku a různé dobroty a místní speciality.

Neodmyslitelnou částí je také kluziště, které je umístěné na Dolním náměstí a je zcela zdarma. Zájemci si mohou na místě vypůjčit i brusle. Cena za půjčení páru bruslí vyjde dospělého na 80 korun za hodinu a dítě na 20 korun za hodinu, nutné je však složit kauci ve výši 500 korun.

Kromě kluziště a stánků je samozřejmostí bohatý doprovodný program, jež zahrnuje různá hudební a kulturní vystoupení. Dále návštěvníci mohou zavítat do vánoční zoo, či navštívit Ježíškův poštovní úřad nebo kolotoč.

Vánoční trhy budou v Olomouci trvat až do Štědrého dne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám