Hlavní obsah

V Ostravě bylo v neděli 16. září otevřena další scéna Divadlo "12"

Novinky, Josef Zajíc

V neděli bylo v rámci I. etapy rekonstrukce Národního divadla moravskoslezského otevřena další naprosto nová scéna Divadlo "12". Mohli bychom nazvat divadélko. Je pro 60 lidí. Bude mnohdy těžko poznat kdo je ten kdo hraje a ten kdo herce sleduje. A v tom je ten vtip: hrají všichni.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 17.9.2018 Bylo otevřeno Divadlo "12" Třída Čs.Legií 12.

Článek

Komorní divadlo "12" - Dvanáctka je naprosto nové, krásné, milé útulné. Jen chodbička, úzká chodbička dělí divadlo od divadelního baru a obráceně.

To byl záměr. Přijít, posedět, pobavit se, jít do divadla nebo obráceně zhlédnout inscenaci, posedět, zamyslet se, pokecat, zkritizovat a povchálit. A dát vědět ostatním.

Takové to divadlo bylo slavnostně otevřeno v neděli 16. září 2018 v 19:00 hodin. Ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil přivítal zúčastněné hosty a současně příštích prvních šedesát diváků, kteří premiérově zahřejí křesla hlediště a budou držet hercům palce na prknech, které znamenají svět.

Jiří Nekvasil konstatoval, že dlouhodobě uvažoval o založení divadla, komorního divadla. Náročná rekonstrukce, jejíchž I. etapa končí mu jeho sen splnila. Ve spolupráci s architektem Jiřím Stejskalíkem se na divadle podílel i šéf výpravy a scénograf David Bazika.

"Divadlo, to je vlastně taková velká loď plující po vlnách. I divadlo se vydává každodenně na plavbu a někdy nikdy neví co je potká. Stejně jako loď má divadlo svého kapitána, posádku a své pasažéry. Vždycky je to dobrodružná plavba. Zjistili jsme si, že když se loď vydává poprvé z doků na vodu tak ji čeká takový rituál, který je platný již od starověku. Dostává své jméno. My jsme studiem zjistili, že u této události jsou tři kmotři. Jeden říká tu magickou formuli, druhý dává lodi jméno a třetí recituje Shakespearův sonet číslo 51," vysvětlil křest David Bazika.

A tak se také stalo. Divadelní bar utichl, ani sklenička necinkla a kávovar byl vypnutý, jen oči hostů sledovaly tři kmotry.

První kmotr, překladatel Pavel Dominik: Pluj po mořích a oceánech ke slávě českých námořníků. Přeji tobě, tvému veliteli a posádce na všech plavbách mnoho úspěchů. Druhý kmotr, primátor Tomáš Macura: A já ti dávám jméno: " Dvanáctka". Třetí kmotr, emeritní člen činohry NDM Stanislav Šárský  přednesl sonet WS číslo 51.

Ruce zatleskaly, skleničky cinknuly a někteří, ti zkušení, si jemně poplivali pozadí, to pro štěstí.

Po slavnostním zahájení a otevření Divadla "12" se přítomní odebrali do sálu, kde zhlédli reprízu inscenace divadelní hry Erica Bogosiana ( 1953) Sex, drogy a hafo prachů - One man show pro dva herce. Překlad: Pavel Dominik, režie: Janusz Klimsza, dramaturg: Adam Gold, První muž: David Viktora, Druhý muž: František Večeřa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám