Hlavní obsah

V Nemocnici Mělník vyšetří lidem ledviny při Světovém dni ledvin

Novinky, Lucie Zikmundová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice Mělník bezplatně vyšetří ve čtvrtek 8. března zájemcům ledviny i bez doporučení jiného lékaře. V Mělníku se tak aktivně zapojí do 7. ročníku Světového dne ledvin. Cílem kampaně je zvýšit informovanost laické veřejnosti o nemocech ledvin, možnostech jejich časného záchytu, prevence a léčby.

Foto: Lucie Zikmundová

Nefrologickou ambulanci naleznou zájemci v pavilonu D.

Článek

V nefrologické ambulanci mělnické nemocnice, kterou lidé naleznou v areálu nemocnice v pavilonu D, čeká na všechny zájemce screeningové vyšetření od 8.00 do 14.00 hodin. Může odhalit případné onemocnění ledvin. Včasná diagnóza předchází zbytečným komplikacím. Zdravotníci zájemcům vyšetří cukr v krvi, moč a sérový kreatinin. Vyšetření se sestává také z měření krevního tlaku a filtrační funkce ledvin.

V České republice má podle odborníků asi pět procent lidí významně sníženou funkci ledvin. Mají tak zvýšené riziko onemocnění srdce a cév, tedy infarktu myokardu, srdečního selhání, cévní mozkové příhody a ischemické choroby dolních končetin. Navíc jsou ohroženi selháním ledvin, což pak znamená dialýzu či transplantaci.

Světový den ledvin vyhlašuje Mezinárodní federace pro nemoci ledvin a Mezinárodní nefrologická společnost. V letošním roce je Světový den ledvin zaměřen na problematiku transplantací ledvin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám