Hlavní obsah

V Klatovech si připomenou 75 let od osvobození města. Vzpomínková akce proběhne v menším měřítku

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští týden si připomeneme 75 let od konce druhé světové války. U příležitosti třičtvrtě století od osvobození klatovského regionu americkou armádou se chystal slavnostní program. Přestože není možné jej uskutečnit, vzpomínková akce v menším měřítku proběhne v souladu s nařízenými opatřeními.

Foto: ilustrační foto Město Klatovy

Děkujeme! - Nezapomínáme. V Klatovech si připomenou 75 let od osvobození města. Vzpomínková akce proběhne v menším měřítku

Článek

„V úterý 5. května si připomeneme nejvýznamnější den novodobé historie našeho města. A to den, kdy na klatovské náměstí přijely americké tanky a skončilo tak pro Klatovany hrůzné období druhé světové války se všemi jeho útrapami, se strachem o život, se strachem o to, zde se ještě někdy setkají se svými blízkými. Bohužel, v tomto roce, kdy je to již 75 let od tohoto památného dne, si nebudeme moci toto výročí připomenout v plném rozsahu, jak jsme plánovali. Přesto ho rozhodně nepomineme,” řekl pro klatovskou TV FilmPro starosta Klatov Mgr. Rudolf Salvetr.

Navštívena budou, stejně jako každý rok, místa, která připomínají události roku 1945.

„V 10.00 hodin na Zhůří a posléze ve 13.00 hodin u klatovské radnice spolu se svými kolegy položím květiny, abychom uctili památku všech obětí 2. světové války. Slavnostně bude vyzdobeno i město. Na klatovském náměstí (12.00 až 16.00 hodin) bude znít dobová reprodukovaná hudba, připomínající právě ten květen roku 1945.

Chtěl bych poprosit všechny Klatovany, pokud budete mít možnost a chuť připojit se k těmto památným dnům, můžete přispět výzdobou svých domů tak, abyste doplnili tu městskou. A pokud byste chtěli položit kytičku také k pamětní desce u klatovské radnice, prosím o jediné - dodržujte všechna doporučená opatření našimi epidemiology tak, aby se nákaza nerozběhla opět tam, kam nechceme,” dodal Rudolf Salvetr.

Reklama

Výběr článků

Načítám