Hlavní obsah

V Bohumíně přibydou u vjezdů do města kamery

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už čtvrtým rokem v Bohumíně klesá kriminalita. Zatímco před čtyřmi lety zaznamenali policejní statistiky přes 700 trestných činů, vloni už jich bylo o téměř polovinu méně. Zvýšila se také objasněnost, dosáhla na 59 procent.

Foto: Pavel Čempěl

Služebna bohumínských strážníků

Článek

„Pocit bezpečí je pro člověka jednou z podmínek pro to, aby byl někde ochoten žít a vychovávat děti. Proto se snažíme, aby lidé vnímali Bohumín jako bezpečné místo. Už 26 let se v ulicích pohybují strážníci, rozšiřujeme kamerový systém a dva roky ve městě působí také asistenti prevence kriminality,“ řekl starosta Bohumína Petr Vícha.

O tom, že kriminalita v Bohumíně stále klesá, hovoří i letošní čísla. Zatímco vloni se stalo za prvních sedm měsíců přes 320 trestných činů, letos jich policisté do července napočítali jen 240. Poklesly především krádeže a vloupání. I objasněnost je nadprůměrná, a to 57 procent.

"Vývoj trestné činnosti v Bohumíně není samozřejmý, v nedaleké Orlové naopak evidují nárůst trestných činů a policisté jich do letošního července řešili už 450. Proto jsem velmi rád, že v Bohumíně klesla kriminalita ještě více než v okolí. Těší mě, že společné úsilí městské i státní policie nese ovoce," uvedl Vícha.

Na letošní rok připravilo město hned několik novinek pro zvýšení bezpečnosti. Kamerový systém se do září rozšíří o tři nové kamery za necelých 400 tisíc korun. Přibydou u vjezdů do Bohumína a objeví se v Záblatí, ve Skřečoni a také u nájezdu k dálničnímu přivaděči v Šunychelské ulici.

Od března se navíc městská policie rozrostla o operátora policejních kamer. Ten ve špičkách pomocí kamerového systému podrobně sleduje dění v bohumínských ulicích a naviguje muže v terénu.

„Až dosud monitoroval kamery pouze dozorčí na služebně, ale v záplavě dalších úkolů neměl šanci dění na všech 23 kamerách uhlídat, proto jsme přistoupili ke zřízení pozice operátora. Tu vykonává státem dotovaný asistent prevence kriminality. Po dohodě s úřadem práce jsme jejich počet navýšili z osmi na devět lidí. Kamery sleduje od brzkého rána do pozdních odpoledních hodin, pak už předává štafetu dozorčímu,“ sdělil zástupce ředitele bohumínské městské policie Roman Honysz.

Kamery patří už dvacet let k největším pomocníkům bohumínských strážníků. V počátcích si museli vystačit se třemi kamerami. Postupně se ale jejich počet navyšoval. Šlo však o staré analogové přístroje, propojené dráty rozvěšenými na sloupech. Digitální revoluce nastala v roce 2012, kdy radnice vložila dva milióny korun do digitalizace kamerového systému. Staré dráty nahradily optické kabely vedené pod zemí a obměny se dočkaly všechny kamery. Jsou teď také pohyblivé a barevné, umí se otočit o 360 stupňů. Momentálně Bohumín disponuje 23 kamerami, do konce roku jich bude 26.

Činnost strážníků stojí Bohumín ročně téměř 30 miliónů korun. Zaměstnává 39 městských policistů a už druhým rokem také asistenty prevence kriminality, na jejichž činnost má vyčleněny další dva milióny korun. Projekt asistentů z větší části dotuje úřad práce, zbytek nákladů hradí město.

Reklama

Výběr článků

Načítám