Hlavní obsah

Užitečné informace z regionů

Novinky, Redakce Novinky

V současné době poznamenané pandemií jsou cenné aktuální informace. Řadu užitečných sdělení zveřejňujeme v rubrice Vaše zprávy z regionů - některá z nich je vhodné připomenout.

Foto: zdroj MMO

Roušky se v těchto dnech šijí také ve Středisku volného času Ostrava-Zábřeh.

Článek

Volné kapacity v mateřských školách a střediscích volného času pro děti ve věku od tří do deseti let nabízí město Ostrava. Nabídka je nejen pro zaměstnance bezpečnostních sborů, městské policie, poskytovatelů zdravotních služeb a ozbrojených sil, ale také řidičům MHD a dalším lidem v první linii.

Cílem je umožnit těmto lidem vykonávat práci, která souvisí s prevencí šíření nového koronaviru a léčbou osob, které onemocněly chorobou COVID-19. „Nabízíme volná místa v mateřských školách po celém městě, aby rodiče s dětmi nemuseli cestovat daleko. Větší dětí ve střediscích volného času a Domě dětí a mládeže v Ostravě-Porubě odborníci zabaví, ale proberou s nimi také školní látku,” uvedla resortní náměstkyně pro školství a sport Andrea Hoffmanová.

Dětské skupiny mají maximálně 15 dětí, většinou se ale jedná o menší skupiny. V provozu jsou od pondělí do pátku od 7 do 17 hodin. Kapacita středisek volného času a Domu dětí a mládeže v Ostravě-Porubě je 375 míst pro děti ve věku od šesti do deseti let. Další desítky míst nabízejí otevřené mateřské školky. Jejich přehled je uveden na webu města v aktualitách: https://bit.ly/2Ukquj9. Všechny prostory město vybavilo dezinfekcí a ochrannými rouškami, aby děti pobývaly v opravdu bezpečném prostředí.

Jihočeskou centrálu cestovního ruchu (JCCR) zasáhl koronavirus stejně tvrdě jako celý cestovní ruch. Omezení pohybu osob a zavřené hranice ale její činnost nezastavily. JCCR převzala řízení logistiky centrálního skladu ochranných pomůcek na letišti v Plané u Českých Budějovic a její vozy s logem Jižní Čechy opravdová láska se zapojily do rozvozu životně důležitého materiálu po celém regionu.

„Momentálně jde všechno stranou, prioritou je, aby zdravotníci dostali ochranné prostředky co nejdříve,“ okomentovala operativní „transformaci“ JCCR na jednu ze složek krizového plánování jihočeská hejtmanka Ivana Stráská. „Jde o ochranné prostředky, které ČR přiváží z Číny, i ty, které vyrábějí české firmy. Následně se tyto pomůcky přerozdělují dle pevně stanoveného klíče. Přerozdělování desetitisíců roušek a respirátorů je poměrně logisticky náročné. Jsem velice ráda, že nastavený systém funguje spolehlivě,“ poznamenala hejtmanka.

Dětský domov v Kašperských Horách má celkem tři pracoviště (Kašperské Hory, Sušice a Chanovice), v nichž je v současné době umístěno 48 dětí, a to v tzv. rodinných skupinách (několik dětí různých věkových kategorií sdílí „byt“).

Uzavření škol samozřejmě značně zkomplikovalo provoz domova, protože o děti se nyní musí 24 hodin starat pouze vychovatelé a další zaměstnanci. Z šestihodinových směn se přešlo na dvanáctihodinové, což je samozřejmě velice náročné.

„Zpočátku jsme měli problém s rouškami a dezinfekčními prostředky. Krajský úřad nám zajistil textilní roušky z klatovské firmy UNITEX PROFI s.r.o., tety i s dětmi v pobočce v Sušici sedly k šicím strojům a část roušek také ušily, roušky pro malé děti nám poslaly hasičky z Albrechtic, paní Kadlecová z Kašperských Hor a paní Koubová ze Sušice,“ uvedla Marie Kučerová, ředitelka dětského domova.

Dezinfekci na podlahy a další plochy se podařilo zakoupit a část poskytl i Plzeňský kraj, který je zřizovatelem domova. „Jediné, čeho máme málo, jsou antibakteriální gely – asi 10 kusů nám přivezli dobrovolníci z Hromové party Tomáše Slavaty. Kromě gelů dovezli ještě stolní hry pro děti a sladkosti. Z hotelu Horizont ze Železné Rudy nám darovali ovoce a zeleninu pro děti. Uvítali bychom gumové rukavice – těch spotřebujeme hodně,“ sdělila Marie Kučerová.

Domov musí také zakoupit tři sušičky prádla, aby zajistili hygienické podmínky, protože sušení oblečení pro všechny děti na jednom místě není možné. Dětský domov v Kašperských Horách uvítá každou pomoc.

Autorsky přispěli: Josef Zajíc, Petr Pokorný a Jan Kaše

Reklama

Výběr článků

Načítám