Hlavní obsah

"Trhy, co se hledají" okoření Ostravu

Novinky, Tereza Vyhnálková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Ostravy zavítají nekomerční farmářské trhy nabízející výhradně produkty z České republiky, převážně z Moravskoslezského kraje. „Trhy, co se hledají“ najdou zájemci v sobotu 28. září od 9:00 do 14:00 hodin před budovou Cooltour v Ostravě na Černé louce 3188 (tramvajová zastávka Výstaviště).

Foto: Tereza Vyhnálková

Trhy, co se hledají

Článek

Trhy se zaměřují na malé lokální pěstitele a farmáře. Je zde možné zakoupit i přebytky ze soukromých sadů a zahrad. Kromě surovin zde můžete pořídit i autorskou tvorbu, dekorace, kosmetiku, květiny nebo si vychutnat sobotní oběd a vyzkoušet kávu z místní pražírny.

„Velmi lpíme při výběru prodejců na regionálnosti, kvalitě, unikátnosti a ekologické ohleduplnosti a zároveň je naší snahou podpořit drobné firmy, živnostníky, ale i jednotlivce. Mezi vyhledávané dobroty patří kváskové pečivo pečené dle receptur našich babiček, produkty rodinného včelařství Klinkovští, marmelády, pesta, bylinné čaje, které vyrábí Alena Melišová a jejíž marmelády zabodovaly v e velké konkurenci v rámci mezinárodní soutěže The World's Original Marmalade Awards v Anglii, kde vítěz soutěže dodává svou marmeládu na královský dvůr. Za zmínku stojí také bylinné sirupy od Farmy pod kaštany, bio kosmetika od My soap, Gaston Chilli, které zase zabodovalo na soutěži v USA, naprostý hit trhů kynuté slané koláče od Coolaczek či bezvadná káva od T-Rex café, mošty z původních odrůd jablek od Moštuj, farmářská vejce z volného chovu či kravské a kozí výrobky,“ zmiňuje Michaela Halfarová, organizátorka Trhů, co se hledají.

Do budoucna by „Trhy, co se hledají“ chtěly nabídnout návštěvníkům například prostor pro neformální pracovní poradu, ale i kulturní zážitky či workshopy, kde by se lidé potkávali a předávali své dovednosti například z oblasti rukodělných prací a řemesel.

„I v Ostravě je řada babiček a dědečků, kteří umí plést pomlázku, košíky, paličkovat krajku, drátkovat, ale nemají komu své znalosti předat, a to je škoda. Rádi bychom tedy zprostředkovali setkání s nimi, aby tradice nezanikla. I proto sama vyhledávám a oslovuji nejrůznější kandidáty pro Trhy, co se hledají, aby se k nám návštěvníci rádi vraceli,“ uzavírá Michaela Halfarová.

Reklama

Výběr článků

Načítám