Hlavní obsah

Těšme se z krásné hudby, prohlásil o pátém ročníku MHF F. L. Věka mecenáš Pavel Smutný

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neděle 20. září bude svátkem pro milovníky krásné hudby v Dobrušce a širokém okolí, neboť začíná jubilejní pátý ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka. Úvodní koncert v Deštném v Orlických horách bude patřit sopranistce Kateřině Kněžíkové a souboru Barocco sempre giovane.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

Sopranistka Kateřina Kněžíková vystoupí na úvodním koncertu letošního ročníku MHF F. L. Věka.

Článek

Po loňské velice vydařené festivalové premiéře má tedy horské středisko Deštné opět čest zahájit další letošní ročník této vyhledávané hudební přehlídky.

Stane se tak v kostele Máří Magdalény, kde se představí sopranistka Kateřina Kněžíková a Baroko stále mladé, jak zní český překlad názvu vynikajícího souboru Barocco sempre giovane.

Mecenáš Pavel Smutný, president nadačního fondu BOHEMIAN HERITAGE FUND, jehož zásluhou se festival rozšířil do Deštného v Orlických horách, prohlásil: „Je to významná kulturní akce pro celý region. Díky jménu si připomínáme slavného dobrušského rodáka Františka Vladislava Heka, buditele a obdivovatele W. A. Mozarta. Dobruška, Deštné v Orlických horách, Nové Město nad Metují a Opočno se tak stanou sídlem sedmi znamenitých koncertů. Těšme se z krásné hudby a přejme festivalu povedený ročník!”

Kateřina Kněžíková patří ke špičkám ve svém oboru a široké veřejnosti je známa jako interpretka nové oficiální verze státní hymny České republiky, kterou natočila spolu s prof. Jiřím Bělohlávkem.

S pardubickým souborem Barocco sempre giovane nevystupuje poprvé a Josef Krečmer, jeho zakladatel, o vzájemné spolupráci prohlašuje: „Na zkoušky i koncerty s ní se vždy všichni těšíme, spolupráce je to přínosná pro obě strany.” 

Kateřina Kněžíková absolvovala Pražskou konzervatoř a Hudební a taneční fakultu Akademie múzických umění v Praze. Je laureátkou řady soutěží a přehlídek. V Národním divadle v Praze debutovala v roce 2005 v roli Zerliny a od roku 2006 je stálou členkou ansámblu. Hostuje v Divadle J. K. Tyla v Plzni a v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě.

Významnými rolemi se podílela na představeních v Theatre de Caen, Opéra Royal de Versailles, Theatre Royal de La Monnaie v Bruselu, Opéra de Dijon. Spolupracovala s dirigenty jako je Serge Baudo, Jiří Bělohlávek, Jakub Hrůša, Václav Luks a významnými tělesy jako BBC Symphony orchestra, Collegium 1704, Česká filharmonie, Camerata Salzburg, Hessischer Rundfunk Frankfurt am Main.  

Ansámbl Barocco sempre giovane přijíždí na festival F. L. Věka již potřetí, a tak se Josef Krečmer neváhal podělit o názor, v čem vidí přínos této hudební přehlídky: „Přínos tohoto festivalu je zcela jednoznačný! Od dob F. L. Věka uplynulo již mnoho času, ale idea je stále stejná – šířit trvalé umělecké hodnoty, vzdělání a špičkové umění v místech, kde to není zcela běžné.” 

Návštěvníci koncertu, který začíná v 17 hodin, se mohou těšit na úžasnou hudbu Vivaldiho, Händela a Mozarta v podání špičkových interpretů, jimiž Kateřina Kněžíková i Barocco sempre giovane bezesporu jsou.  

Dobrou zprávou pro majitele abonentek a vstupenek na koncert je opět možnost dopravy festivalovým autobusem, který vyjede z autobusového nádraží v Dobrušce v 16 hodin.  

Reklama

Výběr článků

Načítám