Hlavní obsah

Svatý Maur se dá i vypít, je tmavý a sladce hořký

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při degustaci archivních vín na Bečově představil restaurátor relikviáře Andrej Šumbera spolu s majitelem likérky Tomášem Hillem speciální likér. Tmavá tekutina, jejímiž základními surovinami jsou ořechy spolu s utajenými ingrediencemi, je inspirována oblastmi, kterými svatý Maur cestoval.

Foto: archiv Bečova

Andrej Šumbera,Tomáš Hill a kastelán Bečova Tomáš Wizovský s tekutým Maurem

Článek

Chuť znám, vy ji vyrobte

Když restaurátor Šumbera přišel s nápadem vyrobit likér za majitelem jihočeské likérky Hill Tomášem Hilem, jist si byl základními ingrediencemi. Hill zase ví, jak dodat lihovině „šmrnc“.

Podle vyprávění restaurátora při společném sezení a ochutnávání přišli na správný poměr, v jakém by se mělo vše smíchat, macerovat, technologicky doladit, aby se Maur mohl pustit znovu na cesty, tentokráte ne přes duši jako křesťanský poutník a misionář, ale přes volátko.

Chuť je inspirována zeměmi, kterými Maur chodil, od říše římské, přes Galii po Egypt. Likér má obsah 30 procent alkoholu, k dostání je v 350 ml lahvích v zámecké pokladně.

Jako ořechový vltavín

Nápoj se kromobyčejně povedl, má  barvu tmavého vltavínu a jemně  sametově zahřeje půnebí, než steče do žaludku. V pokladně bečovského zámku se s ním můžete setkat, než se vydáte zhlédnout románský zlatnický skvost.

Na červenec připravili program o tekutém pokladu

Pro každého, kdo by se chtěl o bečovském tekutém pokladu dozvědět více, připravuje správa státního hradu a zámku na 22. a 24. července edukační program spojený s degustací.

Účastníci nahlédnou do depozitáře s archivními víny nebo ochutnají vína ze stejných vinařství, z jakých jsou archivní vína nalezená na Bečově.

Reklama

Výběr článků

Načítám