Článek
Chuť znám, vy ji vyrobte
Když restaurátor Šumbera přišel s nápadem vyrobit likér za majitelem jihočeské likérky Hill Tomášem Hilem, jist si byl základními ingrediencemi. Hill zase ví, jak dodat lihovině „šmrnc“.
Podle vyprávění restaurátora při společném sezení a ochutnávání přišli na správný poměr, v jakém by se mělo vše smíchat, macerovat, technologicky doladit, aby se Maur mohl pustit znovu na cesty, tentokráte ne přes duši jako křesťanský poutník a misionář, ale přes volátko.
Chuť je inspirována zeměmi, kterými Maur chodil, od říše římské, přes Galii po Egypt. Likér má obsah 30 procent alkoholu, k dostání je v 350 ml lahvích v zámecké pokladně.
Jako ořechový vltavín
Nápoj se kromobyčejně povedl, má barvu tmavého vltavínu a jemně sametově zahřeje půnebí, než steče do žaludku. V pokladně bečovského zámku se s ním můžete setkat, než se vydáte zhlédnout románský zlatnický skvost.
Na červenec připravili program o tekutém pokladu
Pro každého, kdo by se chtěl o bečovském tekutém pokladu dozvědět více, připravuje správa státního hradu a zámku na 22. a 24. července edukační program spojený s degustací.
Účastníci nahlédnou do depozitáře s archivními víny nebo ochutnají vína ze stejných vinařství, z jakých jsou archivní vína nalezená na Bečově.

Restaurování relikviáře přivedlo Andreje Šumberu a nápad Maura zkapalnit

Bečov má druhého Maura, tentokráte v lahvi

něžná krása hradozámku Bečova nad Teplou