Hlavní obsah

Studentský snímek (ne)VĚŘ MI se probojoval do hlavní soutěže Festivalu Oty Hofmana

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana otevírá svůj 51. ročník Mezi sedmicí soutěžních snímků si své místo letos vydobylo psychologické drama (ne)VĚŘ MI zabývající se šikanou a dalšími problémy bublající mezi českými školáky. Festival se koná ve dnech od 4. do 11. října v Ostrově.

Foto: Facebook (ne)VĚŘ MI

Tvůrčímu týmu snímku (ne)VĚŘ MI! se dostalo pocty v podobě účasti na tradiční filmové přehlídce v Ostrově. Druhý zleva režisér Tadeáš Říha

Článek

Film (ne)VĚŘ MI odráží dnešní společnost a především život českých středoškoláků. Byl natočený během léta 2018 pod taktovkou mladých studentů z Prahy v čele s Tadeášem Říhou, který se stal scénáristou, režisérem a zároveň i hlavní protagonistou:

„Nominace na Festivalu Oty Hofmana si velmi vážíme a vnímáme ji jako důkaz toho, že celý projekt měl smysl. Naším cílem bylo poukázat na možná rizika, kterým dnešní mládež nejen ve školách čelí, nezavírat před nimi oči, vyvolávat diskuzi a samozřejmě hledat řešení. Účast na tak tradiční a prestižní akci nám v tom může významně pomoci.“

Láska, zrada, nenávist a manipulace – to všechno je součástí světa mladých lidí. Film se zaměřuje na výstižnost a opravdovost těchto témat a místy díky tomu nabízí opravdu surový a krutý pohled do dnešní reality. To, že nejde pouze o nějakou nafouknutou bublinu, dokazují aktuální statistiky. Podle nich šikana mezi dětmi rok od roku nabývá na intenzitě. Až 38 procent základních škol a 27 procent středních muselo v loňském školním roce toto agresivní chování spolužáků řešit.

„Při natáčení nám šlo o co největší autentičnost, i díky tomu máme ohlasy na film různorodé. Po premiéře jsme se s ním rozjeli po českých školách, kde se po promítání vždy koná beseda nejen s námi tvůrci, ale i s odborníky a profesionály. Věříme, že tak můžeme někomu třeba pomoci, ukázat mu cestu a dodat odhodlání a sílu situaci řešit,“ dodal Tadeáš Říha.

Dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana se koná od roku 1969. Vždy na podzim se do Ostrova sjíždějí hvězdy stříbrného plátna a ostatní filmoví tvůrci. Filmové a televizní projekce doplňuje bohatý doprovodný program. Mezi letošními nominovanými jsou kromě (ne)VĚŘ MI dále filmy Backstage, Nina, Zloděj otázek, Všechno bude, Čertí brko a Uzly a pomeranče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám