Hlavní obsah

Studenti hodonínské průmyslovky bodují v celostátních soutěžích

Novinky, Jana Slováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lukáš Beňa, student třetího ročníku oboru Stavebnictví, získal 3. cenu v 11. ročníku celostátního kola studentské soutěže o nejlepší studentský projekt rodinného nebo bytového domu s využitím systému Ytong.

Foto: Archiv SŠPU

Lukáš Beňa, student třetího ročníku oboru stavebnictví SŠPU Hodonín, získal cenu za 3. místo v celostátní středoškolské soutěži YTONG

Článek

Cílem soutěže, kterou vyhlašuje firma Xella s.r.o. pro střední školy, je pomoci budoucím stavitelům a projektantům z řad středoškolských studentů, využít svých teoretických znalostí v praktickém návrhu a nechat je tak nahlédnout pod pokličku práce v projektových kancelářích.

Letošní 11. ročník soutěže YTONG byl pro Lukáše Beňu z hodonínské střední školy velmi úspěšný. Nejen, že suverénně zvítězil v regionálním kole v rámci celé jižní Moravy, ale po postupu do kola celostátního získal navíc 3. cenu se svým projektem moderního nízkoenergetického domu pro čtyřčlennou rodinu s názvem Logic.

Jedná se o komplexní řešení jednopodlažního domu s půdorysem ve tvaru písmene T. Dominantou a zároveň největší zajímavostí jeho domu je železobetonová konstrukce, která tvoří architektonický prvek a zároveň slouží jako netradiční druh zastínění a zastřešení vstupu do domu a terasy.

Kromě poznatků při práci na projektu a neocenitelných zkušeností získal Lukáš jako vítěz regionálního kola 4000 Kč. Za 3. cenu v celostátním kole získal další 4000 Kč a pro svou školu navíc 4000 Kč jako sponzorský dar.

Usměvavý Lukáš Beňa k tomu dodal: „Škoda, že jsem zapomněl přidat k mému ročníkovému projektu i jeden detail nějakého vybraného architektonického prvku, za to mi byly strženy body a to mne taky stálo lepší umístění. Ale chybami se člověk učí, i tak jsem rád, protože dostat se do celostátního kola v soutěži YTONG je těžké, konkurence je veliká.”

Studenti hodonínské průmyslovky se v letošním školním roce zúčastnili také architektonické soutěže Život pod střechou, pořádané firmou Velux. Do celostátního kola postoupily dvě práce žáků třetích ročníků na děleném prvním místě, a to rodinný domek navržený studentem Lukášem Beňou a rodinný domek navržený týmem studentek Sabinou Kujovou a Dominikou Mrákovou. Všichni tři byli oceněni poukázkami v hodnotě 1500 Kč na nákup zboží v síti obchodů zaměřených na oblečení a potřeby pro sport. Slavnostní předání cen proběhlo v barokním sále Moravské galerie v Brně.

Hodonínská Střední škola průmyslová a umělecká tak opět ukázala svou kvalitu a také to, že její studenti obstojí i ve srovnání v rámci celostátních měřítek.

Reklama

Výběr článků

Načítám