Hlavní obsah

Štrasburk - město pro ty, kteří milují život

Novinky, Alena Lochmannová

Štrasburk představuje malebnou alsaskou metropoli vzdělání, ekonomické a duchovní centrum. Město, v němž se pojí historické dědictví s nenásilně vnořenou moderností, přitahuje jako magnet v období adventu turisty ze všech koutů Evropy a láká je na svůj proslulý Christkindelsmärik.

Foto: Alena Oudová

Štrasburk je místem, kde se snoubí historické dědictví s moderními trendy, místem vyhledávaným gurmány, politiky, studenty i turisty.

Článek

Tradiční vánoční trh má ve Štrasburku velmi dlouhou tradici, která sahá až kamsi do druhé poloviny 16. století. Štrasburk ve své historii patřil jak Francii, tak Německu. Ještě dnes můžeme pozorovat důsledky střídavého vlivu těchto zemí a to jak v architektuře, tak v gastronomii a kultuře. Vánoční trhy se blíží spíše tradicím v německém prostředí a jsou velmi podobné těm, které se pravidelně konají například v Norimberku.

Vánoční trhy dodávají Štrasburku jakési kouzlo přátelské atmosféry prolnuté vůní svařeného vína a pražených mandlí. I bez toho je však alsaská metropole turisticky zajímavá a četně vyhledávaná.

Nejzajímavější je bezpochyby historické centrum města, které je zapsané na seznamu Světového dědictví UNESCO. Původně byl Štrasburk až do 19. století tvořen právě pouze tímto centrem, které bylo postupem času obohaceno o další čtvrti. Ani jim však nelze upřít nepopiratelnou osobitost a jedinečnou atmosféru.

Pokud se vydáte do centra města, neměli byste minout gotickou katedrálu Panny Marie, která ve svých útrobách ukrývá výjimený andělský pilíř ze 13. století a umělecky skvostný orloj.

Okolo řeky se táhne čtvrť proslulá svými hrázděnými domy a celou řadou útulných kaváren evokujících idylickou atmosféru. Malá Francie (Petite France), jak se tato čtvrť nazývá, je jednou z těch, které jsou nezapomenutelné.

Minout nelze ani Rohanský palác, zámek, kde kdysi bydleli kardinálové.

Štrasburk si jako své sídlo vybral i Evropský parlament. Jako jednotlivci máte možnost navštívit plenární zasedná EP, návštěvníci zde musí být starší 14 let a počet míst je omezen na 1 hodinu. Pro skupiny od 20 do 45 návštěvníků jsou pořádány informační návštěvy trvající zhruba 2 až 3 hodiny, v rámci nichž je možnost setkat se s některým z poslanců a seznámit se s činností a organizační strukturou EP.

Reklama

Výběr článků

Načítám