Hlavní obsah

Spisovatel a básník Lubomír Mikisek vydal román Dům z mlhy

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátkem letošního roku přichází na pulty knihkupectví knižní novinka Dům z mlhy, jejímž autorem je Lubomír Mikisek. Má na svém kontě několik knih i básnickou sbírku Přitažlivost medúzy. Svou nejnovější publikaci vydalo nakladatelství Petrklíč.

Foto: Robert Rohál

Obálka nové knihy Lubomíra Mikiska - Dům z mlhy.

Článek

Hrdinové této prózy jsou obyčejní lidé a mohl by jimi být kdokoli z nás. Společné jim je, že oba ztratili svého životního partnera a touží po blízkém člověku.

Hlavní postava, šedesátiletá Marcela, je vdova a v posledních pěti letech bez manžela má stále větší pocity osamělosti. Prostřednictvím inzerátu poznává Roberta a po prvním setkání má dojem, že by snad mohl splňovat vše, co od muže očekává. Zároveň však zjišťuje, že ho postihla série osudových ran. Je to pro ni těžká a nezvyklá situace. Snaží se mu důvěřovat a pomoci mu, ale aniž to tuší, její váhavost, spojená s opatrností, hraje ve vztahu mezi nimi svoji roli.

Robert, který pracoval jako vedoucí mechanik strojírenského podniku, byl tři roky před odchodem do důchodu propuštěn ze zaměstnání pro nadbytečnost. Poté mu zemřela manželka a vzápětí musel vrátit podnikový byt. Nevlastní vinou se tak ocitl v podmínkách, s nimiž se velmi těžko vyrovnává. Je v něm však zakotvena touha po lepším životě a vůle vymanit se z tohoto prostředí, ať už vlastními silami nebo s pomocí druhých.

V této situaci dochází k jejich osobnímu setkání a oba tak náhle stojí před nutností důležitých rozhodnutí. Robert, který navíc naráží na odpor okolní společnosti, musí čelit i nečekanému nepříteli, s nímž ve svých plánech nepočítal.

Román Dům z mlhy je volným pokračováním prózy Za obzorem jiný svět, vydané v roce 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám