Hlavní obsah

Socialistický sen, Vize a realita, výstavy o době nedávné v kolínském muzeu

Novinky, Vratislav Konečný

I včerejšek je historií, natož děje staré desítky let. Kolínské muzeum nabízí ponor do minulosti, mnozí z nás v ní vyrůstali a jsou pamětníky. Jak se bydlelo v „socialistickém“ Československu, jakou podobu měly domácnosti? Dvojvýstava je směrována ke Kolínsku. Otevřeno bude od 19. listopadu 2019 do 16. února 2020.

Foto: Muzeum Kolín
Článek

Jak jsme bydleli...

„Výstava se snaží poodkrýt podobu bytové kultury za socialistického Československa. Představuje příběhy známých předmětů domácího vybavení, které dnes patří mezi designové ikony. Nechybí ani exponáty české produkce vystavené na Světové výstavě Expo 1958 v Bruselu. Část se věnuje výstavbě kolínských sídlišť,“ uvedla autorka výstavy Mgr. Kristýna Svobodová z kolínského muzea.

Projekt Socialistický sen. Vize a realita je rozdělen na dva celky. První část projektu, instalovaná ve Veigertovském domě, se snaží zmapovat panelovou výstavbu v Kolíně a podobu tehdejší bytové kultury. Představuje vývoj interiéru v socialistickém Československu a stěžejní obory designu − nábytek, keramiku, sklo, plasty, textil, spotřebiče pro domácnost či český fenomén tzv. domácí umění. Autoři výstavy se snaží odkrýt anonymitu designérů užitkových předmětů a představit příběhy věcí, které dnes patří mezi designové ikony.

V Červinkovském domě výstava pokračuje představením běžného života v Československu od 50. do konce 80. let 20. století. Realitu Kolína představuje výběr z dobových fotografií získaných jak z archivů místních fotografů, tak i ze soukromých rodinných fotoalb. Tradiční reportážní dokumentace z oficiálních kolínských akcí se střídá s drobnými střípky ze života obyčejného občana. Výstavu doplňují i o trojrozměrné exponáty, jenž neodmyslitelně k tehdejší době patřily. Jsou rozřazeny do čtyř celků - oděvy a módní doplňky, sport, hračky a technika.

Bude tu i interakce

Interaktivní herna pro malé i velké bude zpřístupněna od 21. prosince v Červinkovském domě. Můžete si pohrát s dětskými stavebnicemi Seva, které dělají radost již třetí generaci. Také můžete vyzkoušet dnes už zapomenuté předměty jako například psací stroj, meoskop či vytáčecí telefon.

Reklama

Výběr článků

Načítám