Hlavní obsah

Snímek Zákaz vstupu o zámku v Janovicích získal hlavní cenu TourRegionFilm

Novinky, Táňa Arťušenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní cenu TourRegionFilm v kategorii Amatérský krátký film nebo „vlog“ s tematikou cestování získali fotograf Petr Šimčík a Renáta Polišenská za snímek Zákaz vstupu. Ceny se letos poprvé udělovaly v rámci veletrhu cestovního ruchu Holiday World 2020, který se konal v únoru v Praze.

Článek

Krátký film představující zámek v Janovicích u Rýmařova na Bruntálsku vznikl v roce 2018 při přípravě výstavy velkoformátových fotografií Petra Šimčíka. Výstava Zákaz vstupu tehdy doplnila historické artefakty a novou prohlídkovou trasu v zámku.

„Neplánované věci bývají ty nejlepší… Toto rčení zcela potvrzuje náš amatérský film Zákaz vstupu z prostředí janovického zámku. Vytvořili jsme ho vlastně náhodou,“ konstatovala kurátorka výstavy a autorka doprovodného textu Renáta Polišenská a dodala, že výběr fotografií byl hodně náročný a stanovený počet čtyřicet velmi limitující.

„Zbylo hodně snímků, které jsme chtěli návštěvníkům zámku ukázat. Hledali jsme proto nejschůdnější řešení a nakonec z nich vytvořili krátký film. Prostřednictvím mluveného slova jsme měli potřebu divákovi sdělit něco málo o samotném zámku, odpovědět na řadu otázek, ale také se podělit o naše pocity při samotném fotografování. Snímek bylo možné zhlédnout pomocí QR kódu,“ řekla Renáta Polišenská.

Divák tak má možnost se podívat do prostor, kam se návštěvník nedostane. Do míst, která berou dech svou architekturou, velikostí a řemeslnou precizností, příběhy i absurditou minulého režimu.

„Hlavní cena a poděkování patří i těm, bez nichž by výstava a snímek nevznikly, především Růženě Zapletalové, ředitelce Městského muzea v Rýmařově, a také skvělému zvukaři Pavlovi Čeronochovi za ozvučení i trpělivost při realizaci,“ uvedla kurátorka výstavy. Na otázku, zda autorská dvojice plánuje další projekt, odpověděl Petr Šimčík: „Inspirací je na Rýmařovsku mnoho a nápadů také, tak uvidíme, co dalšího nás osloví a do čeho se pustíme.“

Zámek v Janovicích jako gotickou tvrz postavil v letech 1520 až 1550 zástavní pán Petr ze Žerotína. Královské panství zakoupil roku 1583 štýrský šlechtic Ferdinand Hoffmann z Grünbüchlu, který změnil tvrz na příjemný renesanční zámek. Do barokní a klasicistní podoby jej přestavěl významný rod Harrachů, který ho vlastnil do roku 1941. Po roce 1945 byla většina zařízení odvezena, zničena nebo rozkradena. Od roku 1954 do roku 2002 v zámku sídlil státní archiv.

Pak byl zámek prázdný. Jeho opravě bránil soudní spor s potomky bývalých majitelů, proto se dělala jen nejnutnější údržba k zajištění bezpečnosti. Zámek spravovalo Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra ČR, které část objektu pronajalo městu Rýmařov.

Od roku 2011 oživovalo areál zámku v letní sezoně Městské muzeum Rýmařov kulturními akcemi. V roce 2019 zámek přešel pod správu Národního památkového ústavu. Velkoformátové fotografie, včetně několika artefaktů i QR kódu k vítěznému snímku budou součástí prohlídkového okruhu také v letošní zámecké sezoně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám