Hlavní obsah

Slavnostní žehnání varhan s koncertem v Jeníkově

Novinky, Petr Šíla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soubor Collegium hortense při příležitosti žehnání nově zrestaurovaných varhan v kostele sv. Petra a Pavla v Jeníkově připravuje koncert, kterým vzdá hold podkrušnohorským skladatelům, ale rovněž představí tvorbu svých dvou sbormistrů a známé kusy evropské hudby. Již v neděli 29. září od 15:30 hodin.

Foto: Ladislav Andrš

Collegium hortense na Růžovém hrádku v Krupce 13.9.2019 (oratorium Saul, Jacob Trautzl)

Článek

Kostel sv. Petra a Pavla v Jeníkově postavený v 60. letech 18. století byl až do komunistického převratu významným mariánským poutním místem, do kterého přicházeli poutníci ze širokého okolí. V době komunistické diktatury ale kostel chátral a duchovní život ve farnosti upadal.

Až po sametové revoluci, v roce 1999, se o Jeníkov, jako o svou adoptivní farnost, začalo starat sdružení FATYM (Farní tým) z Vranova nad Dyjí. Postupnými kroky se toto sdružení snaží navracet život i lesk jeníkovské farnosti a kostelu. Obnova jeníkovských varhan je tak dalším krůčkem směřujícím k tomuto cíli.

Soubor Collegium hortense, který dlouhodobě pečuje o hudební tradici Podkrušnohorského regionu a snaží se ji dále rozvíjet, se proto velmi rád zhostí úkolu zpestřit svým vystoupením tento slavnostní okamžik.

V jeho podání zazní skladby Jana Lohelia Oehlschlägela, rodáka ze sousední Lahoště, který byl v jeníkovském kostele pokřtěn a později se vypracoval až na regenschoriho strahovského kláštera v Praze. V letošním roce si připomínáme 295. výročí jeho narození.

Dále zazní vybrané pasáže z rozsáhlého oratoria Saul skladatele a cisterciáckého mnicha Jakoba Trautzla, jenž dlouhá léta působil v klášteře v nedalekém Oseku. Dále v předpremiéře zazní krátké skladby, které složil sbormistr Jan Zástěra pro mši, která se bude sloužit v chrámu sv. Petra ve Vatikánu v rámci české národní poutě do Říma. Zazní rovněž úryvky ze Stabat Mater sbormistra Matouše Pavlise a konečně skladby klasiků evropské chrámové hudby. Spolu se souborem Collegium hortense se představí sopranistka Bronislava Smržová.

Pointou koncertu se ale stane zvuk restaurovaných varhan. Ty zazní jako doprovodný nástroj ke sborovým i sólistickým výstupům, kostelem ale zaduní i při vlastních sólových číslech. Varhaník Lukáš Dvořák ve svých vstupech vyčerpá všechny polohy a barvy zrestaurovaného nástroje.

Na žehnání varhan a slavnostní koncert, v neděli 29. září v 15:30 hodin v kostele sv. Petra a Pavla v Jeníkově, jsou srdečně zváni všichni milovníci hudby. Vstupné je dobrovolné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám