Hlavní obsah

Slavnosti piva F. O. Poupěte na brněnské Riviéře

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od čtvrtka 16. do soboty 18. května se na brněnské Riviéře uskuteční Slavnosti piva F. O. Poupěte. Návštěvníkům se představí přes 25 velkých pivovarů a řemeslných minipivovarů.

Článek

V areálu Riviéry se uskuteční národní prodejní přehlídka oceněných piv na odborných pivovarských soutěžích (České pivo, Zlatý pohár PIVEX, Zlatý soudek PIVEX, Zlatý minisoudek PIVEX, Jarní cena českých sládků).

Chybět nemůže pivovar Starobrno, který připravil soutěž pro domácí pivovarníky. Před časem oslovil všechny pivní srdcaře s výzvou uvařit vlastní nefiltrovaný ležák. Své pivní originály pak přinášeli přímo do pivovaru.

Vítěz klání, kterého vybere odborná porota, získá finanční odměnu na pořízení dalšího zařízení pro domácí vaření a osobní konzultaci receptu i výroby se sládkem starobrněnského pivovaru Svatoplukem Vrzalou. Hlavní cenou je možnost uvařit pivo dle konzultovaného receptu, které se představí na Dni Starobrna 7. září. Výherce obdrží navíc sudy vlastního piva do zásoby. Vyhlášení vítěze – autora nejlepšího domácího ležáku, proběhne 18. května v 15.30 hodin.

Každému správnému Brňanu není jméno František Ondřej Poupě (1753-1805) neznámé. Tak jen pro jistotu: sladovnickou dráhu zahájil kousek od Brna ve Velké Bíteši, pak působil na více místech, až v roce 1798 vyhrál konkurz v Brně a stal se sládkem městského pivovaru. Byl mužem, který uměl spojit teorii s praxí, položil základy odborného pivovarnictví, byl autorem prvního česky psaného spisu o pivu (1901), založil první sladovnickou školu, do výroby uvedl řadu technologických postupů a pomůcek. Pamětní desku s bystou má tam, kde stával městský pivovar. Zbývá otázka, kdy a kde bude možno objednat si jedno malé poupě. Dosud žádný pivovar, myslím, zlatavý mok s tak pěkným názvem nenabízí.

Zpět však k programu. Slavnostní zahájení se uskuteční ve čtvrtek 16. května. Od pivovaru Starobrno vyrazí před sedmnáctou hodinou konvoj, jehož součástí bude koňský pivovarský povoz se sudem piva, dále historické auto s policisty v dobových prvorepublikových uniformách a páry policejních koní.

Trasa povede přes ulice Hlinky, Křížkovského a Bauerovu do hlavního vjezdu Riviéry. Po příjezdu se na hlavním podiu uskuteční naražení symbolického pivního sudu dřevěnou palicí přesně dle pivovarských tradic. Tohoto úkolu se zhostí primátorka Brna Markéta Vaňková.

Pivovar Starobrno připravil pro návštěvníky další aktivity. Denně bude ve stanu Starobrno pořádat pivní školu s emeritním sládkem B. Kandrnálem, zájemci mohou soutěžit v pivních kvízech a probíhat bude i soutěž Lovec piva. Účastníci se tu budou snažit dosáhnout co nejvyššího skóre při chytání světelných bodů na hrací desce během 30 vteřin. Poté každou hodinu proběhne vyhlášení vítězů. Výherci získají pivovarský balíček – exkurzi v pivovaru Starobrno a poukázku na konzumaci v Pivovarské restauraci. 

Dodejme, že producentem Slavností piva F. O. Poupěte je SNIP & CO, reklamní společnost, s.r.o.

Další informace na: https://www.slavnostipivabrno.cz/

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám