Hlavní obsah

Silný vítr zaměstnával hasiče v celém Zlínském kraji

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Kvůli silnému větru, který vyvracel stromy, vyjížděli ve čtvrtek 4. dubna odpoledne hasiči takřka v celém Zlínském kraji. Vítr ale rozdmýchával i požáry travních a lesních porostů. Všechny události se obešly bez zranění.

Foto: HZS Zlínského kraje

Hasiči odstraňovali hlavně popadané stromy.

Článek

„Od 11:30 do 20:00 hodin ve čtvrtek vyjížděly jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů k 25 událostem, z nichž 14 jich mělo souvislost právě se silným větrem,“ informoval v pátek mluvčí HZS Zlínského kraje Pavel Řezníček. 

Nejčastěji zasahovali hasiči u popadaných nebo nebezpečně nakloněných stromů, které ohrožovaly zdraví a životy, nebo bránily plynulému provozu na komunikacích.

„Ve dvou případech se jednalo také o poškozené střechy budov, na nichž došlo k uvolnění plechů nebo jiné krytiny. Od 14:00 do 20:00 hodin se jednalo o 10 těchto událostí,“ vypočítal mluvčí hasičů.

Komplikace však silný vítr způsoboval také u požárů lesních a travních porostů. Hasiči museli ve čtvrtek zasahovat na Vsetínsku, Zlínsku a Uherskohradišťsku.

V časovém rozmezí od 11:30 do 20:00 hodin vyslalo krajské operační středisko hasičů jednotky ke čtyřem takovým událostem, a to do Drslavic, Hluku, Jasenné a Valašského Meziříčí-Podlesí.

„Právě v Podlesí byl kvůli silným poryvům větru vyhlášen druhý stupeň poplachu a nasadili jsme deset jednotek s cisternovými automobily, abychom zamezili rozšíření požáru a dalším škodám,“ dodal Řezníček.

Reklama

Výběr článků

Načítám