Hlavní obsah

Sedmička statečných se zapojila do čtvrtého pokračování Chuti Jeseníků

Novinky, Bára Haušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve společnosti regionálních produktů odstartoval gastronomický festival Chuť Jeseníků v sobotu 5. července v Branné na jarmarku regionálních značek Jeseníky a Haná. Do 4. ročníku se zapojila sedmička statečných restaurací, které budou nabízet pokrmy podle tradičních receptů a z lokálních zdrojů.

Foto: archiv pořadatele festivalu Chuť Jeseníků

Gastronomický festival láká na pokrmy připravené podle tradičních receptur po čtvrté. Exkluzivně v sedmi restauracích hor pod Pradědem.

Článek

„Samolepku s vidličkou a nožem zapíchnutým vedle Pradědu najdou hosté hor pod Pradědem pouze tam, kde neznají polotovary a náhražky, pečlivě studují nové gastronomické trendy a na talíře servírují jídla podle tradičních receptur a z lokálních zdrojů,“ uvedla Tereza Schreiberová, zakladatelka regionální gastronomické přehlídky.

Až do září bude sedm restaurací v Jeseníkách nabízet kompletní menu, označené v jídelním lístku symbolem festivalu Chuť Jeseníků. Chybět nebudou doprovodné akce v samotných restauracích, exkurze u výrobců a oblíbená spotřebitelská soutěž. Gurmáni nemusí jezdit za lokálními pokrmy, čeká je totiž i gastroshow s prezentací regionální kuchyně ve 12 městech v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, ale i ve třech polských městech.

Na příznivce dobrého regionálního jídla čekají doprovodné akce jako soutěž kuchařů amatérů, kurzy vaření regionálních jídel či exkurze u lokálních výrobců. Mezi zajímavosti patří akce s názvem Šéfkuchaři na výletě.

„Půjde o gastronomické večery šéfkuchaře na návštěvě - jedna restaurace vaří v jiném městě v partnerské restauraci své menu. Je to taková vzájemná prezentační akce, při které mohou obyvatelé daného města ochutnat, co vaří za kopcem,“ dodala Schreiberová.

Místní gastronomie se i letos dostane k dětem. Chuť Jeseníků proběhne, stejně jako v předchozích ročnících, také ve školních jídelnách. Novinkou se tanou soutěže pro děti související s jídlem. Odměnou bude návštěva dětského kolektivu v restauraci. Na podporu správného životního stylu i vztahu k regionu vznikne dětské regionální menu, které budou zapojené restaurace nabízet.

Reklama

Výběr článků

Načítám