Hlavní obsah

Rybáři do Kališoku vypustili přes tisícovku amurů, budou požírat vodní traviny

Novinky, Lucie Balcarová

Přes 1300 amurů bílých dnes dopoledne našlo nový domov v Kališově jezeře v Bohumíně. Býložravé ryby, které tady budou pomáhat v boji proti stolístku klasnatému, urazily z rodné Lipnice nad Sázavou do Bohumína téměř 300 kilometrů.

Foto: Lucie Balcarová

Do bohumínského Kališoku dnes rybáři vypustili téměř 1300 amurů.

Článek

„Už vloni jsme v Kališoku zvýšili množství býložravých ryb. Do jezera jsme nasadili přes 1700 amurů. V tomto „přerybňování“ pokračujeme ve spolupráci s radnicí i letos. Do jezera jsme v letošním roce postupně vypustili přes 1500 kilových ryb,“ sdělil předseda bohumínské místní organizace Českého rybářského svazu.

K přírodnímu Kališovu jezeru v Bohumíně míří v létě stovky lidí a je oblíbeným místem k rekreaci. Stolístek však může koupání pořádně znepříjemnit. Jeho propletené lodyhy tvoří husté vícepatrové rohože.

„Lidé si stěžují na zaplevelení některých zákoutí jezera. Protože tady rekreaci každým rokem vylepšujeme a do tří let plánujeme i vznik nového sociálního zázemí i s bufetem za téměř 10 milionů korun, nechceme situaci se stolístkem podcenit. Proto jsme se domluvili s rybáři na úzké spolupráci. V hlučínské štěrkovně likviduje stolístek vodní kombajn, u nás zatím není travina natolik rozrostlá, takže by nám amuři mohli vznikající problém vyřešit. Příští rok efekt tohoto opatření vyhodnotíme,“ uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura s tím, že zastupitelé zarybnění jezera podpořili částkou 50 tisíc korun. Stejnou částkou se na "přerybnění" podílejí i rybáři.

Pro letošní rok rybáři kvůli likvidaci vodních rostlin zpřísnili na Kališoku také pravidla rybolovu. Až do odvolání jsou tu celoročně hájeni amuři, štiky a candáti. Zakázán je lov dravých ryb přívlačí či na živou a mrtvou rybku. Tabu je také vnadění jakýmkoliv způsobem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám