Hlavní obsah

Romské Slzy štěstí v předvečer Pálavského vinobraní

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě než se v Mikulově naplno rozjede největší akce v roce – Pálavské vinobraní, tak na Husově ulici ve čtvrtek 5. září zahraje výjimečný romský zpěvák a instrumentalista Mário Bihári a Bachtale Apsa. Jejich koncert bude ve dvorním traktu Galerie Efram od 17 do 22 hodin.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Mário Bihári je zpěvák, klavírista, akordeonista a klarinetista. Věhlas získal zejména dlouholetou spoluprací se zpěvačkou Zuzanou Navarovou v kapele Koa, ale v posledních letech se etabluje jako samostatná hudební osobnost, která září zejména na poli romské hudby. Od osmi let je nevidomý, základní školu vychodil ve slovenské Levoči, poté vystudoval v Praze Konzervatoř Jana Deyla.

Před třemi roky se kolem něj sdružila kapela Bachtale Apsa, v překladu Slzy štěstí, a během krátké existence si vydobyla postavení jednoho z nejlepších romských ansámblů.

„Název kapely vyjadřuje pestrost nálad a emocí, které romská hudba odnepaměti v posluchačích vyvolává. Její hudba má v sobě totiž vlivy od všech tradičních romských stylů. Nalezneme v ní kořeny balkánských, maďarských, španělských, ruských i slovenských Romů. Nechybí ani skladby tzv. sinti jazzu a samozřejmě klasické čardáše,“ řekla Sylva Chludilová, majitelka Galerie Efram a výtvarnice.

V případě nepříznivého počasí se bude hrát přímo v galerii a přilehlých prostorách.

Reklama

Výběr článků

Načítám