Hlavní obsah

Restaurace dala mimořádnou příležitost studentovi, sestavil pro ni celé menu

Novinky, Martina Žáčková

Mimořádnou příležitost získal osmnáctiletý žák Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb Šilheřovice Tobiáš Buzek. Hotel Lanterna, v němž se připravuje na své budoucí povolání kuchaře v rámci praxí, mu umožnil vyzkoušet si práce šéfkuchaře a sestavit jarní menu pro hosty jeho restaurace.

Foto: Josef Vrážel

Budoucí kuchař Tobiáš Buzek sestavil pro Lanternu celé menu, s doladěním mu pomáhal kreativní šéfkuchař hotelu Peter Džurňák.

Článek

Tento úkol přitom bývá v restauracích výsadou šéfkuchařů či jejich zástupců.

„Je to velmi zodpovědná práce, jejíž výsledek má přímý dopad na spokojenost hostů a pověst podniku. Když proto Tobiáš přišel s námětem, jestli by si to mohl zkusit v rámci své závěrečné školní zkoušky, samozřejmě jsme váhali. Gastronomie je spolu s wellness službami důvodem, proč se k nám hosté opakovaně vrací, a nemůžeme si dovolit riskovat. Poté, co jsme jím navržené pokrmy viděli a ochutnali, ale bylo rychle rozhodnuto. Ujistili jsme, se, že během praxí dostal náš styl gastronomie dokonale pod kůži a dokázal přesně vystihnout filozofii naší kuchyně. Navíc jde o velmi pracovitého a aktivního studenta, což není u dnešní mladé generace běžné. I proto jsme ho rádi podpořili,“ vysvětlila ředitelka Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Chuť a vzhled navržených chodů student ještě doladil pod vedením šéfkuchaře a hotelový sommeliér k nim přiřadil vhodná vína.

„Výsledek je opravdu skvělý a hosté mají příležitost ocenit výbornou práci začínajícího, velmi talentovaného mladého kuchaře. To, že tak šikovný mladý člověk „vyrostl“ právě v našem hotelu, je i pro nás skvělou vizitkou,“ dodala Zuzana Vašutová.

Tobiáš Buzek jezdí na praxi do Velkých Karlovic již od druhého ročníku studia, tráví zde každý druhý týden. Zkušenosti už také sbíral na kratších stážích u Pavla Sapíka v Terase U Zlaté studně a Radka Kašpárka v michelinské restauraci Field.

„Vše, co jsem viděl a zažil, mě při přípravě menu inspirovalo. Zahrnul jsem do něj i variace pokrmů, které jsem miloval jako malý,“ říká mladík, v jehož menu hosté ochutnají například batátový krém, konfitovaný bůček s jablečným pyré nebo čokoládové brownie s oříškovokaramelovým krémem a citrusovým sorbetem.

„Během praxí v Lanterně jsem si prošel vše z provozu kuchyně od umývárny a škrábaní brambor přes přípravu večerních bufé a cateringů až po degustační menu, začalo mě také bavit pečení. Sestavit celé menu byl můj sen a jsem vděčný, že jsem dostal šanci,“ svěřil se mladík, jenž se nyní připravuje na závěrečnou zkoušku k ukončení studia oboru kuchař-číšník a rád by pokračoval v cukrařině a také chce sbírat zkušenosti v zahraničí.

Spa hotel Lanterna dlouhodobě spolupracuje s odbornými školami vychovávajícími budoucí kuchaře a další hotelový personál. Klade důraz na zapojení studentů do všech činností v běžném provozu i do důležitých akcí Resortu Valachy.

„Lanterna patří k našim předním partnerům, díky podpoře paní ředitelky a její skvělé práci s našimi žáky jsme mohli realizovat ve výuce také několik odborných workshopů s odborníky. Tobiáš je nadaný žák s velkým zájmem o obor a příležitost, kterou mu Lanterna poskytla, je jedinečná pro jeho profesní růst a za mou praxi opravdu nevídaná,“ dodala Diana Volejníčková, ředitelka Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb Šilheřovice.

Reklama

Výběr článků

Načítám