Hlavní obsah

První den programu NATO v Ostravě se vydařil. Ukázky techniky i počasí

Novinky, Josef Zajíc

Devatenácté Dny NATO a desáté Dny vzdušných sil Armády České republiky probíhají až na určité dopravní komplikace nad očekávání. První den vyšel perfektně, i počasí – sluníčko, modrá obloha. To byl jen bonus pro více než sto tisíc návštěvníků. Pořadatelé zvládli program i zabezpečení celého dne.

Foto: Josef Zajíc

Ráno na letišti v sobotu 21. září. Už bylo plno.

Článek

Brány rozlehlého areálu v okolí letiště Leoše Janáčka v Ostravě - Mošnově byly otevřeny ji po osmé hodině. Návštěvníci se tak do areálu dostali dříve a zhlédli zahájení, které vypuklo v sobotu 21. září v 9 hodin vystoupením rumunských letců.

Letecké a pozemní dynamické ukázky pokračovaly. Na ploše se předvedla zásahová jednotka Policie České republiky ukázkou Zákrok proti útočníkovi ohrožující dav. V deset hodin Městská policie Ostrava předvedla výcvik služebních koní.

V 11 hodin proběhlo slavnostní zahájení seskokem parašutistů ČR a Polska, kteří se snesli na plochu s vlajkami pěti států: Slovenska, Maďarska, Polska, Rumunka a České republiky.

Pak už šly dynamické ukázky před očima diváků ráz na ráz. Ve vzduchu akrobatické umění předvedl pilot v letounu JAS-39C Gripen, dále pokračovalo rumunské letectvo. Hodinový blok od 12 do 13 hodin patřil letectvu Švýcarska včetně průletu F/A-18 Hornet a PC-7 týmu akrobatické letky.

Před 14. hodinou své umění předvedla jedna z nejlepších leteckých akrobatických skupin francouzského letectva Patrouille de France, která bohužel již v neděli nevystupuje. V součinnosti dvou armád Polska a ČR předvedlo 40 parašutistů hromadný seskok a jejich koordinaci s pozemními silami.

Patnáct minut po 15. hodině na plochu naletěla dvě letadla nesourodého vzhledu. Na obloze se objevil letoun JAS-39C Gripen pilotovaný kpt. Ivo Kardošem z 211. taktické letky, certifikovaným display pilotem vzdušných sil Armády ČR, a o hodně menší a subtilnější letadlo Extra 300, se kterým své umění předvedl Martin Šonka, mistr světa v letecké sérii Red Bull Air Race, mistr Evropy a vicemistr světa v letecké akrobacii kategorie unlimited - freestyle, člen české reprezentace v letecké akrobacii.

Dvacetiminutové vystoupení dovedlo návštěvníky a potažmo fanoušky letectví v úžas. Koordinace a předvedení bylo perfektní. Lidé, kteří se účastní nedělního dne, se též mají na co těšit.

Vedle dynamických ukázek bylo na letišti vystaveno více než sto letadel, tanků, aut a zařízení související s armádou a letectvím. Největší zájem byl o bojový letoun B 52 a největší transportní letoun světa C-5M Super Galaxy. Návštěvníci trpělivě čekali, aby si oba letouny mohli projít a navštívit jejich kokpity.

V závěru prvního dne se prezentovalo finské letectvo skupinou Midnight Hawks a rumunské letectvo s letouny MiG-21 Lance R. Sobotní program uzavřel let L-13 Blaník TJ z PBS Velká Bíteš.

Reklama

Výběr článků

Načítám