Protečou stovky litrů nejen slivovice. Na Slovácku začíná sezona koštů pálenek
Jen co odezní silvestrovské oslavy, Slovácko přechází nejen do plesové sezony, ale také do sezony pálenkových koštů. Konají se od ledna do dubna a jsou při nich k ochutnání tisíce vzorků. Už v sobotu 18. ledna ve 14.00 přichází na řadu jeden z těch vůbec největších – v Mikulčicích, kde místní nadšenci připravili už 19. ročník.
„Tento ročník bude opět rekordní. Máme 1606 vzorků ovocných pálenek, likérů a různorodých specialit ze 138 obcí celé ČR i zahraničí odborně ohodnotilo 137 degustátorů. Celkovým šampiónem koštu se tak stala hruškovice 2018 z Tvarožné Lhoty,“ uvedl za pořadatelský tým spolku Gurmáni Mikulčice Vít Pavka.
Pálenky z dřínu či střemchy
Kromě klasických destilátů ze švestek, hrušní a meruněk, zájemci ochutnají v této slovácké obci i rarity z ostružin, malin, borůvek, jahod, ale i kdoulí, oskeruší, moruší, dřínu, aronie, střemchy, či třapatky nachové. Specialitou akce je doplňkový košt kysaného zelí.
Další vyhlášené pálenkové košty přijdou na řadu velmi brzy. Na každém z nich bude k ochutnání minimálně několik set vzorků. V úvodu února v Bukovanech u Kyjova, na konci února v Sudoměřicích, v březnu ve Svatobořicích-Mistříně nebo ve Starém Městě, v dubnu v Louce nebo Radějově. A další, menší košty lze navštívit v mnoha jiných slováckých obcích.
Aktuální nabídku je možné sledovat na webu www.slovacko.cz.