Hlavní obsah

Program regenerace městské památkové rezervace ve Znojmě čeká aktualizace

Novinky, Redakce Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes současnou složitou situaci zahájilo město Znojmo práce na aktualizaci Programu regenerace městské památkové rezervace na období od roku 2021 do roku 2025.

Foto: Městský úřad Znojmo

Ilustrační foto - kostel sv. Mikuláše ve Znojmě.

Článek

Jedná se o dokument, díky němuž jsou poskytovány finanční prostředky na obnovu nemovitostí, které jsou kulturními památkami a nachází se na území Městské památkové rezervace Znojmo. Aktualizace Programu probíhá v pravidelných pětiletých intervalech, její součástí je seznam nemovitostí, u kterých se počítá v plánovacím období s jejich památkovou obnovou.

„Příspěvky se poskytují za účelem záchrany, zachování a zhodnocení památkových hodnot. Mohou být použity jen na úhradu prací zabezpečujících uchování hodnoty kulturní památky, nikoli na modernizace a jiné úpravy prováděné v zájmu vlastníka. Nelze je použít ani na práce investiční povahy,” informovala tisková mluvčí Zuzana Pastrňáková.

Státní příspěvek na obnovu činí maximálně 50 procent ceny díla, dotace města Znojma minimálně 10 procent ceny díla a podíl vlastníka minimálně 40 procent ceny díla.

Podkladem pro aktualizaci Programu jsou informace, které zpracovatelé Programu získají přímo od vlastníků památkově chráněných nemovitostí. K tomuto účelů slouží jednoduchá tabulka, kterou obdrží všichni vlastníci památkově chráněných nemovitostí do konce dubna do svých poštovních schránek.

Ti, kteří plánují obnovu své nemovitosti v letech 2021–2025, by měli tabulku vyplnit a předat městskému úřadu nejpozději do 18. května letošního roku.

Aktualizace Programu bude zpracována do konce července a do konce letošního roku by měla být projednána na zastupitelstvu města.

Reklama

Výběr článků

Načítám