Hlavní obsah

Proč se Frýdek-Místek mohl jmenovat Bezručov? Dozvíte se na prohlídce Nezapomenutý Místek

Novinky, Markéta Tabachová

Letos to je 120 let, kdy Janu Herbenovi, šéfredaktoru týdeníku Čas, přišla první zásilka s básněmi záhadného autora, jenž se podepsal jakožto Petr Bezruč. Vydejte se společně s jeho múzou Dodo Bezručovou v sobotu 7. září do míst, která jsou neodmyslitelně spjata s jeho životem ve Frýdku-Místku.

Foto: www.visitfm.cz

S Dodou Bezručovou si připomeneme život Petra Bezruče.

Článek

„Spolu s průvodkyní Kateřinou Švarcovou, která se na této prohlídce převtělí v již zmíněnou Dodu Bezručovou, se mohou účastníci přenést do Místku roku 1899. Společně budou korzovat po náměstí, ale i v periferii Místku a seznámí se s tehdejšími významnými obyvateli a místními spolky, jejichž osvětová činnost stála za zbudováním množství reprezentativních a architektonicky zajímavých staveb, kupříkladu Národního domu či bývalé spořitelny, kde v současnosti sídlí Základní umělecká škola,“ láká na prohlídku ředitelka pořádajícího Turistického informačního centra Frýdek-Místek Monika Konvičná.

Zároveň navštíví místa, kam směřovaly kroky poštovního úředníka Vladimíra Vaška a jeho přítele, rebela, učitele a slezského vlastence Ondřeje "Boleslava" Petra. Na závěr si spolu s průvodkyní projdou jeden z místeckých "bulvárů", ulici Palackého, a prohlídku zakončí na bývalém městském hřbitově, z něhož se do dnešních dní dochovala kaplička postavená ve stylu tehdy moderního historismu.

Sraz účastníků bude v sobotu 7. září v 9.00 hodin na místeckém náměstí Svobody. Vstupné je zdarma a není nutná rezervace.

Reklama

Výběr článků

Načítám