Hlavní obsah

Pražská zoologická zahrada v sobotu zahájí novou sezónu

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoo Praha zahájí v sobotu svou 84. sezónu. Pro návštěvníky připravila bohatý program – křest gepardích mláďat, módní přehlídku nových pracovních uniforem, promítání nového večerníčku Gorilí povídání nebo vystoupení kapely Sto zvířat.

Foto: Jiří Cysař

Mapa zahájení sezony

Článek

Program začne v 11 hodin u Vzdělávacího centra, kde návštěvníkům zahraje Sto zvířat. Po proslovech ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka a hostů - primátorky hl. m. Prahy Adriany Krnáčové, radní hl. m. Prahy Hany Novákové, fyzikálního chemika a bývalého předsedy Akademie věd ČR prof. Rudolfa Zahradníka - se návštěvníci mohou těšit na českého písničkáře a básníka Jiřího Dědečka, který přečte ukázky ze své nové knihy o zvířatech v Zoo Praha.

Vzdělávací centrum se nalézá hned vedle vchodu do pražské ZOO naproti restauraci.

Po slavnostním zahájení se ve 12.15 se dění přesune do Dětské zoo, kde proběhne první módní přehlídka nových pracovních uniforem, kterou uvede Jan Kovařík s hostem, moderátorkou Klárou Doležalovou. Přehlídka se bude opakovat několikrát během celého dne. Tuto část zoo nalezneme ve spodní části zahrady.

Ve 13 hodin budou mít návštěvníci u expozice gepardů poprvé možnost spatřit čtyři gepardí mláďata, která pokřtí společně s politiky i vynikající sportovci Eva Samková a Tomáš Verner.

Sobota se proto ponese tak trochu i ve sportovním duchu. Návštěvníci budou mít jedinečnou možnost „porovnat“ si díky naši speciální trati svoji rychlost se zvířaty a zjistit, zda jsou například rychlejší než ježci, želvy nebo antilopy. i.

Milovníci historie pražské zoo pak ocení vernisáž výstavy malíře Františka Xavera Procházky, která proběhne v 15 hodin v Galerii Gočárův dům. F. X. Procházka byl v době první republiky špičkovým vědeckým ilustrátorem zoologických publikací. Autor prvního vizuálu Zoo Praha část života procestoval po Evropě a maloval zvířata v zoologických zahradách. Návštěvníci pražské zoo budou mít od soboty jedinečnou příležitost si jeho krásné a ojedinělé kresby prohlédnout.

Po celou dobu slavnostního programu budou v Pavilonu goril promítány ukázky nových večerníčku Gorilí povídání, které v areálu pražské zoo natáčel režisér a scénárista Václav Chaloupek. Hlavními hrdiny večerníčku jsou pražské gorily, především gorilí mládě Nuru a jeho tetička Kamba, která mu o životě v Africe vypráví. První díl představí Česká televize v sobotu 28. března na obrazovkách ČT2 a ČT D. Hlavní hlas namluvila herečka Tereza Bebarová.

Návštěvníci budou moci pochopitelně procházet celou zahradou a prohlížet si i další zvířata - nebo třeba Historickou štolu jež byla otevřena v loňském roce a nalézá se kousek od lanovky. V ZOO probíhají nyní další práce na nových pavilonech a to především v dolní části u velké voliéry a tak se musí návštěvníci připravit i na menší změny v procházení spodní části zahrady.

Reklama

Výběr článků

Načítám