Hlavní obsah

Prázdninové jízdní řády autobusů v Moravskoslezském kraji budou platit i po 11. květnu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žáci a studenti, kteří se v pondělí 11. května vrátí do školních lavic, by si měli včas promyslet způsob, jak se do školy dopraví. Pokud zvolí příměstské autobusy, měli by počítat s tím, že autobusové linky budou až do 25. května jezdit podle prázdninových jízdních řádů.

Foto: Josef Zajíc

Ilustrační foto: Autobusové nádraží Bílovec. Žáci a studenti škol se vrátí do lavic 11. května 2020

Článek

Veřejné autobusy jezdí v Moravskoslezském kraji podle prázdninových jízdních řádů od 16. března, kdy byly kvůli pandemii koronaviru uzavřeny školy.

Moravskoslezský kraj zrušil i turistické autobusové linky, například všechny spoje na Ovčárnu, a dopravní obslužnost od půlky března slouží prakticky jen k cestám do zaměstnání, k lékaři či na nákup.

„Prosíme studenty, kteří se budou dopravovat do školy příměstskými autobusy, aby se podívali, kdy jim to jede. Ověřte si na webu www.kodis.cz spoje, na které jste byli zvyklí,” uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.

„Vzhledem k tomu, že výuka v pondělí 11. května nezačne všude a rozhodně ne v plném reozsahu, spousta škol bude fungovat v režimu konzultací a také není jasné, kolik dětí do škol vlastně přijde, rozhodli jsme se, že prázdninový režim v autobusové dopravě potrvá až do 25. května. V tomto rozhodnutí hrála podstatnou roli ekonomika. Čtrnáct dnů běžného autobusového provozu by kraj stálo okolo 15 milionů korun, které nyní můžeme využít ve zdravotnictví,” vysvětlil Jakub Unucka.

Podle jeho slov budou sledovat počet cestujících a tam, kde se ukáže, že je potřeba, aby spoje jezdily častěji, autobusy budou přidány. Situaci budou řešit individuálně podle potřeby.

V pondělí 11. května se do škol mohou vrátit studenti závěrečných ročníků středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol, žáci 9. tříd základních škol, kteří se chtějí připravovat na přijímací zkoušky na střední školy.

Ve stejný den také začnou fungovat střediska volného času, základní umělecké školy nebo jazykové školy, školská poradenská zařízení. Vše podle hygienických pokynů ministerstva školství.

„Požádal jsem v dopise ředitele a ředitelky středních škol, aby omezení v dopravě, které bude platit do 25. května, zohlednili při plánování a organizaci výuky dojíždějících žáků a studentů,” řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství Stanislav Folwarczny.

Další informace: www.msk.cz, www.kodis.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám