Hlavní obsah

Práce na papíře Joana Miróa v pražském Mánesu

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 14. ledna do 6. února se koná ve výstavní síni v pražském Mánesu mimořádná výstava katalánského výtvarníka Joana Miróa s názvem Práce na papíře, kterou pořádá renomovaná aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery.

Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery (archiv)

Práce na papíře Joana Miróa v pražském Mánesu.

Článek

Joan Miró je předním lídrem evropské avantgardy. Se svými abstraktními motivy se stal jedním z nejoriginálnějších a nejúspěšnějších umělců 20. století. Jeho tvořivost sahala od malířství a sochařství až po tvorbu keramiky.

V padesátých letech minulého století zaujala v jeho tvorbě důležité místo litografie, díky níž uplatnil svoji spontánnost.

Malby a grafiky Joana Miróa jsou plné napětí a fantazie. Umělcovy formy ústí do černé linie na pozadí pestrých barev, geometrických tvarů, ve kterých lze objevit stylizované ztvárnění zvířat, lidí či nebeských těles.

Výstava je částečně prodejní a ve výstavní síni Adolf Loos Apartment and Gallery v Mánesu přístupná od pondělí do pátku v době od 10 do 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám