Hlavní obsah

Posilujte svou imunitu, mějte dobrou náladu a choďte hodně do přírody, radí odbornice na bylinky

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Jak si maximálně udržet v této nelehké době své duševní i fyzické zdraví a kondici v boji proti koronaviru? Odpověděla majitelka vyhlášeného obchodu Apatyka Pampeliška v Klatovech Helena Matějková, která se bylinkářství, přírodním produktům a alternativní medicíně věnuje už dvacet let.

Foto: archiv Heleny Matějkové

Na snímku Helena Matějková, majitelka vyhlášeného obchodu Apatyka Pampeliška v Klatovech.

Článek

Poradíte nám pár tipů, jak si můžeme v této náročné době podpořit imunitu?

To je výborná otázka hned na začátek. Dobře fungující imunitní systém je základ. Určitě bych doporučila vitamín C, toho není v naší stravě nikdy dost. Vynikajícím přírodním zástupcem je rakytník řešetlákový, acerola, amalaki, acai berry. Ve stravě nám chybí odpovídající množství vitamínů skupiny B, D3 (trochu si ho můžeme opatřit pobytem na sluníčku), minerály, zvláště hořčík, zinek, selen, železo a draslík.

Když se rozhlédneme kolem nás, tak příroda, zvláště v tomhle období, nabízí velké množství bylin. Královnou bylin je kopřiva, prvosenka jarní, sedmikráska, medvědí česnek, popenec a podběl. Všestranná bylina je pampeliška. Dále můžeme imunitu podpořit potravinovými doplňky s betaglukany, např. hlíva ústřičná, Coriolus, Reishi, Cordyceps, Polyporus. Vynikající je Echinacea, výtažek za semínek grepových jader, dračí krev. Doplňků je velké množství.

Jak se změnil váš život v posledních šesti týdnech?

Obchod Apatyka Pampeliška zůstal otevřený celou dobu, ovšem v omezené pracovní době. Řekly jsme si s kolegyňkami, že chceme být v tento čas oporou pro naše zákazníky. Od začátku jsme měly v nabídce dezinfekční mýdla a dezinfekce. Vše mizelo rychlostí blesku před očima.

Sama mám teď víc volného času, v obchodě se střídám s děvčaty. Začala jsem opět péct domácí chléb. Jinak víc vařím, zkouším nové recepty. Bydlíme na vesnici s velkou zahradou, práce kolem je dost. Jsem hodně na zahradě a v přírodě. Snažím se tento volný čas využít pro sebe. Medituji, provádím různá dechová cvičení z jógy, podle Wima Hofa někdy držím půst, a začala jsem zase běhat.

Jak jste byla vy sama připravena na povinnost nosit roušku?

Jsem zdravotní sestra. Moje první zaměstnání bylo oddělení ARO v klatovské nemocnici, kde jsme roušku nosili celých osm nebo dvanáct hodin. Takže s rouškou já problém nemám. Má svoje opodstatnění, kde je velké množství lidí, ale její používání má i své stinné stránky. V lese nebo na louce, kde kolem vás nikdo není, je škoda si upřít vůně přírody a je dobré volně dýchat.

V obchodě jsme měly pár kusů roušek pro naše potřeby. Musím říct, že se skláním před důvtipem českých žen, jak si poradily. Roušky nebyly, tak vytáhly šicí stroje a začalo se šít.

Co byste poradila lidem - jak se mají starat o své zdraví?

Jak bylo řečeno v úvodu - mít v pořádku dobře fungující imunitní systém neboli obranyschopnost. Hodně se mluví o tom mít se rád, víc si sebe vážit. A tohle spolu souvisí. Všímat si toho, co jím, jakou vodu piji, kolik hodin spím a jak spím, jestli umím odpočívat, jaké mám priority, jestli umím říkat NE. Otázek a odpovědí by bylo hodně. Člověk by si měl řídit svůj život. Tudíž si nemusí pěstovat v sobě strach neustálým sledováním zpráv, jak se situace vyvíjí. Také není dobré vnímat okolní svět jako nepřátelský.

Zkuste svoji pozornost zaměřit jinam. Buďte aktivní, začněte dělat věci, které jste odkládali. Je dobré se s touto situací srovnat a prostě žít.

Reklama

Výběr článků

Načítám