Hlavní obsah

Porodnice v nemocnicích Plzeňského kraje opět umožňují přítomnost otce u porodu

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci nemocnic v kraji tak zareagovali na středeční rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, které svým opatřením od čtvrteční půlnoci opět povolilo přítomnost třetích osob u porodu. Otcové nesměli k porodům z rozhodnutí vlády, která tak reagovala na hrozbu šíření nákazy koronavirem.

Foto: Klatovská nemocnice

Porodnice nemocnic Plzeňského kraje umožňují od dnešního dne opět přítomnost otce u porodu - ilustrační foto.

Článek

„Porodnice nemocnic Plzeňského kraje, tedy Klatovy, Domažlice a Stod, umožňují s okamžitou platností (od 16. dubna) opět přítomnost otce u porodu. Z důvodu přetrvávajících epidemiologických rizik bude ovšem přítomnost umožněna jen za určitých podmínek. Omezení trvalo necelý měsíc. Rodičky sice přechodné omezení mrzelo, ale drtivá většina z nich je chápala a přijala. Návštěvy otců a příbuzných na novorozeneckých odděleních zůstávají nadále zakázané," uvedl ve čtvrtek mluvčí krajských nemocnic Bc. Jiří Kokoška.

Podmínky pro přítomnost otce u porodu

Podmínkou je dobrý zdravotní stav – otec musí být zdráv, to znamená bez zvýšené teploty a příznaků respiračních onemocnění, resp. příznaků nemoci Covid-19.

Čestné prohlášení – Otec při vstupu na porodnici musí učinit čestné prohlášení, že v období 14 dní před porodem neměl klinické příznaky onemocnění, necestoval mimo ČR a nesetkal se s osobou, která měla klinické příznaky nemoci, nebo dokonce byla pozitivně testována na nákazu koronavirem, nebo pobývala 14 dnů před setkáním mimo ČR.

Ochranné prostředky – otec si před návštěvou porodnice pořídí v nemocniční lékárně, popř. v recepci nemocnice set povinných ochranných pomůcek a prostředků pro návštěvu porodnice. Set se skládá např. z respirátoru FFP2, ochranných rukavic, ochranného obleku (kalhoty + halena), pokrývky hlavy či návleků. Cena setu je 250 Kč.

Jak je to s návštěvami a kam může doprovod rodičky

„Návštěvy příbuzných na lůžkové stanici šestinedělí jsou nadále zakázány. Kontakt s blízkou osobou je možný přes telefon, tablet či notebook. Otec nebo jiná osoba může rodičku před přijetím doprovodit až ke vchodu na porodnici. Po ukončení hospitalizace rodičku vyzvedne u vchodu na novorozeneckém oddělení (šestinedělí).

Aby ale mohl doprovod rodičky do nemocnice, je nutné, aby byl zdráv. V opačném případě nebude vpuštěn do nemocnice a může nejvýše k hlavnímu vchodu do budovy. Je lepší i bezpečnější si zajistit doprovod zdravé osoby," říká mluvčí krajských nemocnic.

Jak je to s nošením roušky - musí ji mít i rodička při porodu?

„Z nařízení vlády musí každý na veřejnosti resp. v přítomnosti dalších cizích osob nosit roušku. Také rodička tedy musí k porodu přijít v roušce, neboť se střetává se zdravotnickým personálem. Tím nejdůležitějším při samotném porodu je ovšem zdraví novorozence, rodičky a pokud možno co nejhladší průběh porodu: Pokud by rodičce rouška komplikovala nežádoucím způsobem dýchání, umožní ji zdravotníci roušku odložit.

Při hospitalizaci je rouška povinná ve všech společných prostorách. Na pokoji je vyžadována jen ve chvíli, kdy rodičku navštíví personál nebo pokud sdílí pokoj s druhou rodičkou. Jinak mít roušku nemusí. V těchto dnech se snažíme víc než kdy jindy umisťovat rodičky na pokojích samotné.

Rodičkám doporučujeme vzít si do porodnice cca 10 vlastních roušek. Pokud jich budou mít málo nebo nebudou vyhovující, dostanou rodičky zdravotnické roušky od nemocnice," dodal Jiří Kokoška.

Reklama

Výběr článků

Načítám