Hlavní obsah

Porevoluční primátoři se setkali na plzeňské radnici

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůbec poprvé se na plzeňské radnici sešli někteří primátoři, jež stáli v čele města od doby sametové revoluce. Celkem jich od roku 1989 bylo osm, kteří na ramenou nosili čtrnáctidílný primátorský řetěz s vyobrazením městské historické pečeti.

Foto: Magistrát města Plzně

Od listopadu 2014 stojí v čele města Martin Zrzavecký. Po úspěšném kulturním projektu v roce 2015 se Plzeň snaží najít svou novou vizi.

Článek

V reprezentační místnosti radnice je v úterý 7. února přijal současný primátor města Plzně Martin Zrzavecký. Cílem společenského setkání byla rozprava o současných morálních hodnotách, o dalším směrování západočeské metropole, jejím fungování, zazněly i vzpomínky na první založení porevolučního úřadu.

„Byť jsem měl touhu, abyste přišli všichni, bohužel se to nepovedlo. Jsem velmi rád, že jste přijali mé pozvání, a chtěl bych vám poděkovat, že mohu být ve vaší společnosti, protože zastávám heslo Jednou primátor – vždycky primátor,” řekl v úvodu Martin Zrzavecký.

Společného setkání se zúčastnili také první náměstek a bývalý primátor Martin Baxa, dále exprimátoři Miroslav Kalous, Zdeněk Prosek a Zdeněk Mraček. Z vážných důvodů se nemohli zúčastnit Jiří Šneberger a Pavel Rödl.

Během přijetí se hovořilo o mnoha tématech, Zdeněk Mraček například vzpomínal, jak převzal po Stanislavu Loukotovi doslova prázdný úřad. „Legislativa se dělala takzvaně za pochodu, přišlo mnoho absolutně nových věcí, například zákon o majetku obcí. Pracovali jsme na územním plánu, bylo jasné, že ten bolševický nemůže být poplatný novým poměrům,” doplnil Zdeněk Prosek a připomněl, že švýcarský Winterthur byl tím, kdo Plzni po revoluci oficiálně nabídl pomoc a podporu.

Miroslav Kalous připomněl tehdejší rozhodnutí zastupitelů prodat areál bývalého výstaviště nebo diskusi o propojení Severního Předměstí s centrem města průtahem okolo Škodových závodů. „Je dobře, že je stále živý obchvat Roudné. Některé myšlenky, které obsahovaly již předchozí územní plány, přetrvají. Plzeň má ale výbornou geografickou polohu. Vždy to byla a bude dobrá adresa,” shrnul.

Martin Zrzavecký bývalým hlavním představitelům daroval dva díly Dějin města Plzně a uvedl, že novodobé zpracování dějin města je zásluhou současného prvního náměstka a exprimátora Martina Baxy. „Kromě toho se také zasloužil o zrekonstruování Loosových interiérů v Plzni,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám