Hlavní obsah

Pojďte s námi obdivovat a zachránit odkaz předků pro další generace, vyzývá spolek PROVARHANY

Novinky, Dana Ehlová

V prostorách klubu Hudební a taneční fakulty HAMU v Lichtenštejnském paláci v Praze se 8. února uskutečnilo společenské setkání přátel královského nástroje, na kterém představil realizované i připravené projekty spolek PROVARHANY a zároveň proběhl křest CD Historické varhany v Dobrušce II.

Foto: Dana Ehlová

Křest CD Historické varhany v Dobrušce II - Pavel Bělobrádek, místopředseda vlády, Petr Lžíčař, starosta Dobrušky a varhaník Pavel Svoboda (zprava).

Článek

Akci pořádal spolek PROVARHANY a pozvání k účasti přijaly výrazné osobnosti politické a kulturní scény - místopředseda vlády Pavel Bělobrádek, místopředsedkyně Senátu Miluše Horská, hudební dirigent Debashish Chaudhuri, hlavní organolog NPÚ dr. Petr Koukal, Stanislav Přibyl, generální sekretář České biskupské konference nebo docent Jaroslav Tůma, pedagog HAMU a varhaník.

Na úvod představil aktivity spolku PROVARHANY jeho předseda a úspěšný varhaník Pavel Svoboda: „Dokončený je projekt generální opravy varhany v Husově sboru v Dobrušce a dále umístění pamětní desky na rodném domě významného stavitele varhan Emanuela Štěpána Petra v Opočně,” řekl a dále zmínil dvě lokální aktivity spolku probíhající v roce 2017 - dokončení opravy varhan v Přepychách a restaurování nástroje v Deštném v Orlických horách.

„Máme i vize či plány do budoucna,“ uvedl Pavel Svoboda a připomněl, že v listopadu 2016 proběhla ve spolupráci spolku PROVARHANY a Hudební a taneční fakulty HAMU konference se sérií odborných přednášek a diskusí na téma varhany a varhanní kultura v ČR, která bude mít po roce mezinárodní pokračování.  

Pak následoval křest CD Historické varhany v Dobrušce II. Album díky nahrávce Pavla Svobody zachycuje zvuk královského nástroje zachráněného v Husově sboru v Dobrušce a zároveň v bookletu představuje jeho pohnutý příběh. Na setkání tedy nemohl chybět ani skladatel Luboš Sluka, jehož skladbu album obsahuje, dále prof. Jaroslav Šaroun, klavírista a skladatel, který v dětství na tento nástroj hrál, a herecká legenda Josef Somr, který vystoupil na jednom z benefičních koncertů a přispěl tak k záchraně nástroje.  

Připomeňme si, že varhany byly vyrobeny v německém Zittau renomovanou firmou Schuster & Sohn. Nástroj stál v Sudetech, v obci Rudník, v kostele, který byl za války velmi poškozen. Aby se varhany zachránily, byly převezeny do Husova sboru v Dobrušce. 

Záchraně nástroje podal v roce 2015 pomocnou ruku i místopředseda vlády Pavel Bělobrádek. „Jsem rád, že k realizaci došlo. V Dobrušce jsem chodil na gymnázium, stojící doslova pár kroků od Husova sboru, jsem rád, že jsme se s Pavlem Svobodou potkali,” uvedl vicepremiér, který podporuje i Mezinárodní hudební festival F. L. Věka.

Také zdůraznil, že za velký dluh považuje stav často unikátních nástrojů: „Peněz na podobné aktivity není nikdy dost, protože se jedná o projekty nákladné. Varhany jsou navíc svým způsobem exkluzivní a nemají takový dopad na širší publikum, což ale vůbec neznamená, že to nejsou věci důležité, neboť odkazují na práci a tradici našich předků,“ řekl a v závěru ocenil všechny nadšence, kteří se snaží varhany zdarma a o své vlastní vůli zachraňovat. 

Vznik nového alba podpořilo město Dobruška, a tak se křtu zúčastnil starosta města Petr Lžíčař: „Zajímavý příběh mají nejen dobrušské varhany, ale zajímavý příběh má i Pavel Svoboda, který se stal už během studií otcem myšlenky Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka. Festival je od začátku spjatý právě s Dobruškou, i když se postupně rozrostl do okolních obcí a měst. Snad už nyní mohu prozradit, že Pavel Svoboda přivede v roce 2018 do Dobrušky Českou filharmonii, a já mu děkuji nejen za festival, ale i za CD.“

Reklama

Výběr článků

Načítám