Hlavní obsah

Pěší zóna u Anděla ožije Slovenskými dny k výročí 30 let svobody

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěší zóna u metra Anděl je známá svými akce, od farmářských trhů přes různé výstavy a v neposlední řadě velmi oblíbenou plochou pro kulinářské akce představující světovou gastronomii. V poslední době to byly například speciality Mexika, středomořská kuchyně. Nyní se nabízí ochutnávka Slovenska.

Foto: Zahraniční zastoupení cestovního ruchu SR
Článek

Ve dnech 25. a 26. září se představí všechy slovenské regiony. Budete moci ochutnat  halušky, lokše, skalický trdelník, bratislavské rožky, sýrové speciality, slovenský hot dog, rybízové víno, pivo z malých pivovarů, víno od skvělých slovenských vinařů a specifický „tatranský čaj“ - Tatratea.

Nabídka se bude také týkat turismu. Představí se Košický a Žilinský region, přijedou i zástupci z Vysokých Tater, Oravy, Spiše, Pienin, Středního Slovenska, Horehroní, Novohradu a Podpoľania, nebude chybět ani jižní Slovensko zastoupené Žitným Ostrovem a Podunajskem. Ke koupi bude například majolika od Renáty Hermysové, panenky ze šustí od Marie Katušové, nebo fujara či bič od Martina Brxy.

Folklor i fotovýstava 

„O hudební program se postarají slovenští interpreti a jejich kapely – Čarovné ostrohy, Medial Banana a vyvrcholením programu bude Polemic – který vystoupí na hodinovém koncertě 25. září v 19 hodin. Proběhne také Open Air výstava pod názvem „Cesta ke svobodě“. Výstava bude po ukončení Slovenských dní v Praze přesunuta před kostel sv. Václava naproti ÚMČ Praha 5, kde setrvá do 17. listopadu. Představí soubor 17 vybraných fotografií (se symbolikou 17. listopadu 1989), nainstalovaných na velkoplošných panelech. Autorkou je Zuzana Mináčová, slavná slovenská fotografka. Jako dítě přežila Osvětim a tím rychle dospěla a brzo se začala věnovat fotografii. Od roku 1993 žije v Praze a do dějin fotografie se výrazně zapsala reportážními filmovými stejně jako uměleckými nebo angažovanými fotografiemi. Je známá i díky cyklu fotografií pod názvem Návšteva, který vznikl jako odezva na okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Výběr fotografií Open air výstavy pod názvem „Cesta k svobodě“ by měl být inspirací k zamyšlení hlavně pro mladé lidi, že cesta v listopadu nebyla jednoduchá," zve k Andělu ing. Klára Badinková ze Zahraničního zastoupení cestovního ruchu SR

K tomu náleží bohatý kulturní program: ve středu od 15:00 - 15:50 Michaela Husárová (M.U.S.), 16:00- 16:30 Představení a projevy pořadatelů a partnerů. Oficiální otevření OPEN air výstavy „Cesta ke svobodě“ od slovenské fotografky Zuzany Mináčové, 16:30 - 17:20 Ultrazvuk (Tono S a VEC), 17:40 - 18:40 Čarovné ostrohy, 19:00 - 20:00 Polemic.

Ve čtvrtek se začíná v 15:00 - 16:00 Katarína Ščevlíková, 16:30 - 18:30 BJ Piggo, 19:00 - 20:00 Medial banana

V rámci programu budou v době přestávek (mezi kapelami) probíhat soutěže o zajímavé ceny – o produkty ze Slovenska a o pobyty na Slovensku.

Reklama

Výběr článků

Načítám