Hlavní obsah

Pavilon skla v Klatovech slavil 5. výročí svého otevření

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skleněný karafiát – tak se jmenovala akce k pátému výročí otevření Pavilonu skla v Klatovech, která proběhla o víkendu 7. až 8. září. Na akci, na které se spojilo sklo a jeden ze symbolů Klatov – karafiát, zavítaly stovky lidí.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Devítiletý Vojtěch Kašpar z Klatov je pravidelným návštěvníkem klatovského PASKu

Článek

Na akci přijel Zdeněk Kunc se svou sklářskou pecí a před pavilonem ze žhavé skloviny vznikaly skleněné květy inspirované klatovským karafiátem.

Ale ti, kdo se o víkendu vypravili do Pavilonu skla, se nemuseli jen dívat. Byl zde připravený také bohatý doprovodný program tvůrčích dílem, při kterých si mohli vytvořit různými technikami vlastní díla inspirovaná klatovským karafiátem ze skla.

Šikovné lektorky odborně vedou 

Jednou z lektorek tvůrčí dílny, kde vznikaly klatovské karafiáty z korálků, byla Františka Babková z Klatov.

„Jsem lektorka a chodím sem, když jsou tyhle tvůrčí dílny. Sedím u stolu a pomáhám dětem i dospělým s tím, co se tady zrovna vyrábí. Dnes tady vyrábíme karafiáty ze skleněných korálků. Řekla bych, že šikovní jsou úplně všichni, protože vytvořili ty nejhezčí karafiáty, co jsem kdy viděla. Akorát děti potřebovaly pomoc se zakončováním drátků. Práce s korálky je vážně skvělá," popsala Františka Babková.

Největší hit: rytí skla gravírovacím perem

Největším hitem a novinkou bylo rytí skla gravírovacím perem. U této nové techniky byla lektorkou devatenáctiletá Klára Schavelová z Klatov.

„V klatovském PASKu jsem od patnácti let. Byla to vlastně moje první brigáda, kdy jsem tady o prázdninách dva roky dělala průvodce. Teď už sem chodím jenom na tyto akce, kde pracuji s dětmi. Venku v mobilní sklářské peci vznikají skleněné karafiáty, a my v pavilonu máme pro návštěvníky něco podobného. Vyberou si skleničku a gravírovacím perem si můžou sami vybrousit jakýkoli vzor. Máme šablonky na karafiáty, takže všechno je tematické,” popsala Klára Schavelová.

Jaký byl o akci zájem? „Zájem byl velký. Všichni si chtěli vyzkoušet naši novinku - gravírovací pero, kdy si sami vyryli svoji skleničku. Lidé jsou šikovní. Řekla bych, že jsou mnohem šikovnější než my. To, co tady lidé udělali podle šablon, je opravdu krása! A co bych Pavilonu skla popřála do budoucna? Já bych mu přála, aby takhle fungoval i další roky a pořád se tu dělaly tak skvělé akce. Škoda, že tu není víc místa, protože je vidět, jak v průběhu let sem chodí čím dál víc lidí ve všech věkových kategoriích od dětí až po seniory. Takže naše tvůrčí dílny už mají svoji tradici i věhlas,” dodala s úsměvem sympatická Klára.

Devítiletý Vojta pravidelným návštěvníkem

Na akci zavítal i devítiletý Vojtěch Kašpar z Klatov. „Přišel jsem s mojí maminkou, abych si něco vytvořil a abych se mohl podívat, jak budou skláři vyrábět skleněné karafiáty. Moc se mi to líbilo. Lidé se mohli jenom koukat, ale tvořit jsme mohli v pavilonu. Dostal jsem skleničku a na tu jsme si mohli nejdřív namalovat fixou klatovský karafiát a potom jsme si ho tam vybrousili gravírovacím perem. Na druhou skleničku jsem si vyryl mého psa, který se jmenuje Marvin. Takže zase jsem se tady něco nového naučil a dnešní den jsem si vážně užil. Na tuhle akci jsem se hodně těšil, a dobré je, že byla dvoudenní. Určitě moc rád přijdu i na další akce,” řekl Vojtěch Kašpar.

Reklama

Výběr článků

Načítám