Hlavní obsah

Papírový svět architektury a věčný obraz pomíjívého okamžiku v ústeckém muzeu

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městské muzeum a fotoklub OKO v Ústí nad Orlicí připravily na březen dvě nové výstavy pod názvem Papírový svět architektury a Jak fotografují v Bosně, Polsku a u nás.

Foto: Stanislava Dvořáková

Papírové modely staveb sedmi divů světa - Visuté zahrady Semiramidiny a Maják na ostrově Faros.

Článek

Výstava papírových modelů představuje tvorbu ústeckého rodáka Milana Bartoše, který se této tvorbě věnuje od dětství.

Není proto náhoda, že v prvních pokusech byla zobrazena hlavně fantazie, o čemž svědčí vystavený model Tajuplný hrad, který kontrastuje pozdějším reálným modelům staveb z okolí Ústí nad Orlicí, z Českých Libchav, Sopotnice, Dlouhé Třebové, Letohradu a dalších oblastí okresu. Dále najdeme objekty z míst celé České republiky, např. ze Zámrsku, Pardubic, Jindřichova Hradce, Českých Budějovic a mnoha dalších měst. Jsou to věrné miniatury lidových staveb, kostelů, zámků, hradů, tvrzí, věží, rozhleden, městských staveb i moderní architektury, které jsou zároveň pro návštěvníky výstavy návodem, kam se vydat na výlet.

Tento výčet nekončí jen hranicemi naší republiky. Najdeme i miniatury staveb sedmi divů světa jako Visuté zahrady Semiramidiny nebo Maják na ostrově Faros.

Další prostory muzea jsou věnovány fotografiím s různými pohledy na svět  přes hledáček fotoaparátu. Jsou zde zaznamenány motivy z přírody, krajiny, portréty, ale i abstraktní témata a nálady.

Je možné si prohlédnout vystavené fotografie místních amatérských fotografů, členů fotoklubu OKO, z nichž někteří zůstali věrni klasické fotografii, jiní dali přednost digitální technologii.

Ústecký fotoklub OKO vznikl koncem roku 2002 na základě rozhodnutí skupiny milovníků fotografie, kteří chtěli reprezentovat svoje dílka nejen v rodinném prostředí. Jednalo se také o získávání technických poznatků a rad od kolegů a naopak předávání vlastních zkušeností druhým. Postupně se do klubu zapojilo 25 členů ve věku od 10 do 70 let.

Pod vedením předsedy Mijata Mandiče se zúčastňují každoročních výstav v Ústí nad Orlicí, ale i dalších za hranicemi okresu i státu. Vystavovali již v Chorvatsku, Rakousku a Slovinsku. V současné době spolupracují s Bosnou a Hercegovinou a Polskem, které jsou na této výstavě zastoupeny.

Foto kino klub DOBOJ vychází z tradice fotoklubu Bosna, který byl založen v roce 1961 a svou činnost ukončil počátkem roku 1992. Na základě svých aktiv patřil mezi špičku v celé Jugoslávii. Milovníci fotografického umění města Doboje v únoru 2010 fotoklub obnovili. Ten se pak pod svým novým názvem v krátké době vrátil na vedoucí pozici v Bosně a Hercegovině. Jeho vystavené fotografie jsou z nejrůznějších oblastí života. V některých se podvědomě objevuje posttraumatický syndrom válečných let.

Vzácným hostem vernisáže byl polský fotograf, básník, tvůrce a iniciátor regionální kultury v Polsku Boguslav Michnik, který své práce vystavoval v řadě evropských měst, ale i v Japonsku a Mexiku. V jeho díle se navíc setkáváme s vnímáním přeludů v deformacích tvaru, barev i světla.

Výstavu fotografií lze navštívit do 22. dubna a papírových modelů do 13. května.

Otevírací doba je mimo pondělí od 9 do 11.30 a od 12.30 do 17 hodin, v sobotu a neděli od 13.30 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám