Hlavní obsah

Ostravská kina a kluby se připravují na Jeden svět

Novinky, Vladimír Šmehlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protesty, revolta a nepokoje - to jsou hlavní témata letošního ročníku festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se jako každý rok chystá i v Ostravě.

Foto: Vladimír Šmehlík

Jeden svět v klubu Atlantik.

Článek

V úterý 7. února se v ostravském Minikině konala programová porada organizátorů ostravské části festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Zástupci Minikina, kina Art, klubů Atlantik a Fiducia sestavili program festivalu, který odstartuje v Ostravě už za měsíc.

Letošní ročník festivalu proběhne ve znamení protestů, revolty a nepokojů. Jeden svět v Ostravě bude zahájen v klubu Atlantik 19. března. Organizátoři pro zahájení připravili vernisáž výstavy Ukradené dětství: dětská práce očima čtyř českých fotografek.  Trochu drsná výstava pak bude k vidění po celou dobu festivalu kromě klubu Atlantik i v Minikině na Kostelní ulici. 

V průběhu jednoho týdne se v ostravských kinech a klubech uskuteční bezmála šest desítek filmových projekcí ve všech festivalových kategoriích. V těch hlavních se představí dokumenty mapující „arabské jaro“, tedy řetězec revolucí v arabských zemích, který odstartoval loni v Tunisu, postupoval svržením lybijského diktátora až po současné problémy v Sýrii. Nebudou chybět ani dokumenty s ekologickou tematikou nebo třeba výběr českých filmů.

Největší z kin, ostravský Art nabídne v programu dokumenty velkých a závažných témat, jako jsou války, humanitární katastrofy, problematika epidemií a zahraniční politiky napříč kontinenty. Dramaturgie Minikina se zaměří na intimnější příběhy jednotlivců na pozadí „dějinných událostí“. Klub Atlantik se promění v českou scénu s přídavkem kategorie sociálních spotů NonComm. Legendární klub Fiducia připravuje programy zaměřené na fungování občanské společnosti. Filmy, besedy, výstavy ale i „chilloutový“ večírek naplní ostravský Jeden svět od 19. do 24. března.

Program bude postupně uveřejněn na webu všech zúčastněných kin a klubů a také na www.jedensvet.cz/2012/ostrava už v nejbližších dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám