Hlavní obsah

Oprava zámku v Židlochovicích úspěšně pokračuje

Novinky, Jiří Smutný

Zámek v Židlochovicích na Brněnsku prodělává důkladnou rekonstrukci krovu a střešního pláště. Budou vyměněny všechny vadné trámy a klempířské prvky a položena nová střešní krytina.

Foto: Jiří Smutný

Parkové průčelí židlochovického zámku

Článek

Opravy a přestavby probíhají na zámku čas od času již od doby, kdy zde stála jeho předchůdkyně, dřevěná tvrz s hliněnými valy a vodními příkopy. Tu koncem šestnáctého století přestavěl Fridrich z Žerotína na zámek, v němž se později vystřídala celá řada významných šlechtických rodů, jako byli Valdštejnové, Sinzendorfové, Dietrichsteinové nebo Habsburkové, a všichni se na jeho podobě více či méně podepsali.

Židlochovický zámek není příliš znám, neboť je pro veřejnost uzavřen a prohlídky se zde konají jen zcela výjimečně. Patří státu a spravují ho Lesy České republiky, Lesní závod Židlochovice. Funguje jako ubytovací zařízení a místo pro významná jednání na nejvyšší státní úrovni.

K dosavadním nejvýznamnějším návštěvníkům se řadí první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Po něm sem zavítala i většina jeho následovníků včetně Václava Havla, Václava Klause a Miloše Zemana.

Současná oprava střechy zámku byla zahájena vloni v polovině července poté, co Národní památkový úřad v Brně schválil projektovou dokumentaci. Výběrové řízení na dodavatele stavby vyhrála firma, která nabídla nejnižší cenu, což bylo 16,8 miliónu korun.

Nejprve se pracovalo na nižší části zámku a na bočních budovách, letos pak přišla na řadu budova hlavní. Průběžně je vždy některá část objektu zahalena lešením. To sice zámku na jeho vzhledu nepřidá, ale oprava již byla nanejvýš nutná. Práce by měly být dokončeny letos.

Reklama

Výběr článků

Načítám