Hlavní obsah

Oblíbený herec Viktor Preiss oslaví sedmdesáté narozeniny

• Aktualizováno
Novinky, Robert Rohál

Významné životní jubileum si v příštích dnech připomene oblíbený herec Viktor Preiss, jehož talent a silné charizma obdivuje divadelní, filmové či televizní publikum už téměř padesát let. Léta byl hvězdou vinohradského divadla a jeho šarm a kouzlo osobnosti jsou dodnes jeho cennou devízou.

Foto: archiv autora

Viktor Preiss a Marta Vančurová ve filmu Milenci v roce jedna.

Článek

Viktor Preiss se narodil 13. března 1947 v Praze. Talent zdědil po matce, která byla herečkou zájezdového divadla, a proto směřoval po maturitě na pražskou DAMU, kde se setkal se svou budoucí ženou Janou.

Studium herectví absolvoval v roce 1969, poté působil v angažmá v Městských divadlech pražských. Hostoval také v Divadle Na zábradlí a od roku 1983 byl dlouhá členem pražského Divadla Na Vinohradech, odkud ani ne před dvěma roky z vlastního rozhodnutí odešel.

Na filmovém plátně debutoval ve snímku Svatba bez prstýnku (1972). Tehdy v něm ovšem hrála prim jeho žena Jana, zatímco on se objevil ve vedlejší roli Pavla. Hlavní mužské role se však dočkal až v následujícím filmu Milenci v roce jedna (1973), kde si zahrál po boku Marty Vančurové. V milostném příběhu z června 1945 představoval mladého režiséra, který se zamiluje do dívky poznamenané léty strávenými v koncentračním táboře.

Velkou příležitost pak dostal v televizním seriálu Nemocnice na kraji města (1977), kde představoval hokejistu Přemysla Rezka. Z jiného soudku byla historická postava Jakuba Arbese v životopisném filmu režiséra Jaroslava Soukupa Romaneto (1980), ale dalších velkých či výraznějších filmových rolí v osmdesátých letech už moc nebylo. Podstatně více jich dostával - pokud ovšem nepočítáme jeho zlotřilého správce v pohádce S čerty nejsou žerty (1984) anebo jeho velké role ve vinohradském divadle - přece jenom v televizi.

V devadesátých létech se objevil se například ve Svatbě upírů (1993), kde ztvárnil postavu hraběte Kronberga, v historickém snímku V erbu lvice (1994), kde měl roli Václava I., anebo ve dvou komediích Dušana Kleina Andělské oči (1994) a Konto separato (1997), kde měl velké role. Drobnější postavu disidenta měl v Báječných létech pod psa (1997).

Jako mnohem pestřejší a bohatší se jeví jeho práce v televizi, za kterou byl ostatně už dvakrát dekorován cenou TýTý jako Nejlepší herec roku 1998 a 2004. Přitom za rok 1998 obdržel ještě jedno prestižní herecké ocenění – Cenu Thálie – za svůj výkon v muzikálu Muž z La Mancha, který uvedlo Divadlo Na Fidlovačce, kde hostoval

Viktor Preiss disponuje i charizmatickým pěveckým projevem, což dokázal zejména v televizním seriálu Gustava Oplustila a Iva Paukerta o Karlu Hašlerovi Pražský písničkář či v sériích V Praze bejvávalo blaze nebo Pletky paní operetky, kde vystupoval jako průvodce. Později uváděl dokumentární cyklus Praha, město věží (2007). V poslední době jsme jej mohli vidět například v pohádce Duch nad zlato (2013) nebo v seriálech Clona (2014) a Labyrint (2015).

Hodně krásné práce odvedl v rozhlase a dabingu. Za namlouvání Robina Williamse v komedii Táta v sukni obdržel v roce 1995 Cenu Františka Filipovského. Podruhé mu toto ocenění přineslo v roce 2004 namluvení titulní role ve filmu Oscar Wilde. Jeho hlas jsme však mohli slyšet například také v britském seriálu Jistě, pane ministře.

Od roku 1969 je Viktor Preiss ženatý s herečkou Janu Preissovou, rozenou Drchalovou (*1948). Z jejich dvou synů je Martin Preiss (*1973) také hercem.

Reklama

Výběr článků

Načítám