Hlavní obsah

Nově zpřístupněná brněnská vila Stiassni zve na komentované prohlídky

Novinky, Kateřina Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po několikaleté rekonstrukci otevřela 14. prosince 2014 své brány vila Stiassni, další klenot meziválečné brněnské architektury. Každý pátek, sobotu a neděli probíhají komentované prohlídky honosných interiérů vily, která je známá také jako vládní vila.

Foto: Filip Šlapal

Vila Stiassni

Článek

Vilu navrhl slavný brněnský architekt Ernst Wiesner pro rodinu textilního továrníka Alfreda Stiassni. Stavěla se v letech 1927-1929, ale rodina si jí užila jen krátce, necelých devět let. Poté uprchli před blížící se okupací do zahraničí.

S koncem druhé světové války v ní několikrát přespal i prezident Edvard Beneš a později se stala hotelem pro významné státní návštěvy. Nocoval zde například kubánský prezident Fidel Castro, egyptský prezident Násir a další významné osobnosti.

Od roku 2009 je majetkem Národního památkového ústavu a začala nákladná rekonstrukce, která se snažila vrátit vile podobu z doby, kdy v ní žila rodina Stiassni.

Návštěvníci tak mají možnost navštívit další významnou brněnskou vilu, která stojí za vidění. Bohatost interiérů překvapí jistě každého. Pro všechny jsou připravené komentované prohlídky, a to vždy v pátek, v sobotu a v neděli. První prohlídka vychází v 10 hodin a další pravidelně každou celou hodinu až do 16 hodin.

Na prohlídky je lepší mít rezervaci, a to prostřednictvím e-mailu prohlidky.stiassni@npu.cz, nebo přes rezervační web, který je přístupný na webových stránkách vily www.vilastiassni.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám