Hlavní obsah

Nová základna pomůže bořetickým hasičům pomáhat

Novinky, Veronika J. T. Nováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nadstandardním vybavením a snahou o co největší záběr výjezdových situací jsou nuceni dobrovolní hasiči fungovat již řadu let v chátrající budově bez odpovídajícího zázemí a sociálního zařízení. Do konce roku se však konečně dočkají nové budovy a budou tak moci rozšiřovat i své řady.

Foto: Veronika J. T. Nováková

Nová základna pomůže bořetickým hasičům pomáhat

Článek

Sbor dobrovolných hasičů v Bořeticích se podařilo obnovit v roce 2002 a o čtyři roky později pak Obec Bořetice zřídila i Jednotku sboru dobrovolných hasičů. Prakticky od samého počátku se však nepodařilo zajistit jednotce odpovídající základnu.

„Úplně na počátku bylo to zázemí v hasičské zbrojnici u kostela, nicméně už když jsme pořídili cisternovou automobilovou stříkačku bylo jasné, že ty prostory nedostačují kapacitně ani vybavením,“ popisuje začátky jednotky v Bořeticích místostarosta Jiří Michna.

Provizorní zázemí se podařilo najít v soukromém objektu v areálu bývalého panského dvora, který však nevyhovuje ani základním hygienickým a technickým normám. Bořetičtí hasiči se tak dostali do neobvyklého problému – s nadstandardní výbavou, kterou disponují a neustále ji rozšiřují, jsou nuceni fungovat v naprosto nevyhovujících podmínkách.

„V podstatě jsme se teď dostali do stavu, kdy máme dvě auta a výbavu, která je hodně nad rámec minima. Ale žerou nám ¨ji myši, zatéká do ní a v podstatě chátrá už jen tím, kde je uskladněná,“ dodal velitel jednotky Tomáš Langer.

Jedná se například i o automatický defibrilátor, který si jednotka nedávno pořídila, aby mohla vyjíždět častěji a zasahovat i mimo požáry a dokonce jím už pomohla zachránit lidský život.

„Když to přeženu, tak do roka máme asi pět výjezdů k požárům. A protože tedy nejsme nijak vytížení a máme výbavu na takové úrovni, tak jsme se chtěli víc zapojit do řešení dalších krizových situací, abychom využili ten potenciál a čas, který jsme ochotni do toho investovat,“ vysvětluje rozšiřování výbavy Langer.

Problém se zázemím se po několika letech hledání podařilo vyřešit až v loňském roce získáním dotace z Jihomoravského kraje. Obec Bořetice našla vhodný pozemek a od loňského listopadu se tak začala stavět nová dvoupatrová budova.

„V přízemí budovy bude místo pro dva vozy, šatny pro mužstvo a sociální zařízení. Nahoře pak bude kancelář velitele, klubovna, technická místnost a kuchyňka. Celkové náklady na stavbu jsou 9 milionů korun. Jeden milion jsme získali z Jihomoravského kraje a zbytek doplatí obec,“ popisuje místostarosta Michna.

Do konce roku tak jednotka bude vyjíždět z nového. A dokonce s novým vozem. „Původně jsme chtěli novou cisternu, ale to se nepodařilo. Nicméně se nám naskytla příležitost pořídit a z drtivé většiny zadotovat hasičskou dodávku pro přepravu osob, kterou budeme mít k dispozici koncem listopadu,“ těší se velitel jednotky Langer.

Jedenáctka hasičů, kteří v současné době tvoří jednotku pak mezi sebe rádi přijmou i nové členy. Místa bude přece jenom dost. „Jedinou podmínkou pro nové členy je plnoletost. Pak už je to jen o ochotě investovat čas a učit se novým věcem. Není to nic těžkého,“ uzavírá Langer.

Reklama

Výběr článků

Načítám