Hlavní obsah

Normální je darovat, třeba i vlastní krev

Novinky, Josef Zajíc

Normální je darovat, sdílet fotky, cestovat. A také darovat krev, krevní složky a kostní dřeň. To je sdělení Moravskoslezského kraje a Fakultní nemocnice Ostrava, kterým chce zejména mladou generaci přesvědčit o tom, aby se stali dárci krve a tak pomohli nemocným lidem překonat choroby, úrazy, přežít.

Foto: Zdroj:KÚ MSK

Normální je darovat. Kampaň Moravskoslezského kraje.

Článek

Startuje kampaň Normální je darovat, jejichž tvářemi jsou i tenistka Petra Kvitová, fotbalista Milan Baroš, atletka Simona Vrzalová nebo florbalový tým FBC Ostrava.

Propagační kampaň je určena na podporu dobrovolného, bezplatného dárcovství krve, krevních destiček, krevních složek a náboru dobrovolníků do registru dárců kostní dřeně ve vybraných zařízeních Moravskoslezského kraje, kterými jsou:

Krevní centrum Fakultní nemocnice Ostrava, Hematologicko-transfuzní oddělení Slezské nemocnice v Opavě, Hematologicko-transfuzní oddělení Nemocnice Třinec, Hematologicko- transfuzní oddělení nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj.

„Krev a krevní složky jsou národním bohatstvím, důležitou, nenahraditelnou léčebnou modalitou, často jedinou možností léčby u velmi rizikových nemocných v těžkém stavu. Krevní centrum FNO  provede ročně 40 tisíc odběrů krve a krevních složek, které pak zpracovává pro potřeby pacientů nejen ostravské fakultní nemocnice. Je jedním ze sedmi krizových center, která jsou povinna "držet" dostatečné zásoby transfuzních přípravků. Věřím, že projekt Normální je darovat rozšíří počty dárců v transfuzních odděleních krajských nemocnic a Ostravské fakultní nemocnice,” řekla při informačním setkání nad kampaní primářka Krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava Zuzana Čermáková.

Kampaň Normální je darovat je první ze společných aktivit Moravskoslezského kraje a Fakultní nemocnice Ostrava, realizované v rámci Memoranda o vzájemné spolupráci při poskytování a zajišťování zdravotní péče na území Moravskoslezského kraje. Memorandum slavnostně podepsali v pondělí 16. září hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant.

„Darovat krev, krevní složky a kostní dřeň by pro nás mělo být normální stejně jako třídit odpad, uvolnit starším lidem v tramvaji místo či zastavit u přechodu pro chodce. Věřím, že díky kampani si to spousta mladých, zdravých lidí uvědomí. Ochotně navštíví odběrové centrum a zcela běžné činy tak promění na akce superhrdinů. Protože v tomto případě víc než kde jinde platí, že každá kapka se počítá a dokáže zázraky,” řekl hejtman Ivo Vondrák.

Krev nelze vyrobit. Nemocní jsou odkázání na dárce. Podle primáře transfuzního oddělní Slezské nemocnice v Opavě Lukáše Stejskala je skutečností, že kampaň se soustřeďuje především na mladé lidi. Dávat krev mohou občané do 65 let a dávat krev poprvé je limit do 60 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám