Hlavní obsah

Neznámé a zapomenuté práce Karla Klostermanna přibližuje nová kniha

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horská synagoga v Hartmanicích bude hostit vskutku výjimečnou akci. Proběhne zde prezentace knihy Vzpomínky na Šumavu II., která je zaměřena na neznámé a zapomenuté práce tohoto velkého spisovatele. Kromě vyprávění nebudou samozřejmě chybět ani zajímavé fotografie.

Foto: zdroj: www.google.cz

Karel Klostermann

Článek

V synagoze v Hartmanicích se v pátek 18. května od 17 hodin uskuteční nevšední a mimořádná akce, nazvaná Klostermann neznámý.

Básník a nakladatel Ondřej Fibich společně s fotografkou Ivanou Řandovou objevili zapomenuté prózy, novinové články, rozhovory i překlady z německých rukopisů Karla Klostermanna. A právě to se stalo základem pro knihu Vzpomínky na Šumavu II., kterou v letošním roce vydalo Nakladatelství Hrad Strakonice.   

Šumava proniká do srdce

"Působí jako melancholická píseň, která nezadržitelně proniká do srdce. Bez přestání se před námi rozprostírají lesy a slatě a vyprávějí nám epopej, která nemá obdoby," vyjádřil své pocity v knize Črty ze Šumavy Karel Klostermann (1848-1923), kterému se celoživotní láskou stala právě Šumava. 

V jeho dílech objevujeme nejen překrásné pasáže o šumavské přírodě, ale i výstižný popis náročného života zdejších obyvatel. 

Mizící spravedlnost?

Když se ponoříme do knihy Světák z Podlesí, místy nabydeme dojmu, že čteme něco ze současné doby. Bude se nám zdát až neuvěřitelné, že tato kniha poprvé vyšla již v roce 1905:  

„Řekněme česká země, bylo tu všeho dost, ale vod nepaměti to shrábli páni a co neshrábli, do ciziny uteklo a my abychom šli to tam hledat. Lopotíme se tady a nic nám to není platno: práce neživí a půda dyby nevím co vydala, pod rukama nám to uteče. A proč? – protože vyvandrovala vod nás spravedlnost! Ta tam je, tady ji nenajdeš, a honit se musíš za ní a pachtit v cizině zrovna tak jako za vejdělkem," promluvil Klostermann ústy hlavního hrdiny, sedláka Tomáše Mejksela z Ostružna.

Tolerance, láska a pochopení

Je překvapivé, jak je odkaz Karla Klostermanna aktuální i v současné době. Jeho dílo je protnuto tolerancí, láskou a národnostní snášenlivostí.

„Dřív jsme klidně žili pospolu a nikoho nenapadlo ptát se po národnosti toho druhého; žádný člověk nebyl počešťován ani poněmčován. Copak neexistuje vyhlídka na návrat starých zlatých časů, kdy jsme v dobrých i zlých dobách byli všichni bratry?... My nahoře v zelených lesích potřebujeme bílou knihu dorozumění a ne žlutou knihu nenávisti; všichni se chceme radovat z boží přírody, ať Němci nebo Češi – vždyť Šumava patří nám všem," nadčasově a hlavně s obrovským nádechem lidství vyjádřil své dojmy v knize Črty ze Šumavy.  

Právě pro odkaz tolerance, humanity a snášenlivosti je důležité se neustále vracet k dílu Karla Klostermanna, který nezaměnitelným a neopakovatelným způsobem přiblížil Šumavu všem lidem. 

Vítanou příležitostí, jak se dovědět něco nového o tomto "básníkovi Šumavy", jak bývá často označován, je páteční akce v Hartmanicích. Těšit se můžete i na působivé fotografie, která vytvoří tu správnou atmosféru a zcela vás vtáhnou do šumavské přírody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám