Hlavní obsah

Netolická knihovna nabídla Tiziana, Napoleona i Casanovu

Novinky, Petr Hejna

Pochopitelně ne, že by jmenovaní dorazili osobně, ale ve filmové besedě o Benátkách bylo možno spatřit díla Tiziana a dalších slavných umělců, projít se císařskými komnatami, či nechat se ohromit výzdobou Dóžecího paláce, kde v méně vznešených olověných kobkách byl vězněn známý svůdník.

Foto: Václav Turek

Večer na náměstí sv. Marka

Článek

V pravidelném cyklu filmových besed byla v předjarním čase, konkrétně ve čtvrtek 14. března, na programu procházka po krásách a pamětihodnostech unikátního města, zapsaného do registru světového dědictví UNESCO. Přesnější termín formy filmových toulek po městě na laguně by měl znít spíš „procházka a plavba", jelikož hlavní dopravní tepnou města je voda - Canal Grande.

Před zahájením besedy pracovnice knihovny, jak je již zde samozřejmostí, se představily ve funkci pekařek a cukrářek, vlastně i hbitých servírek. V nabídce byly různé chutné domácí zákusky, linecké pečivo, miniaturní jablečné záviny, podávala se káva, čaj i voda s citronem, a to vše dámy ochotně roznášely návštěvníkům až na místo, kde se usadili. Vše pochopitelně zdarma, stejně jako vstup na akci. 

V úvodu vedoucí knihovny Hana Trněná pozvala na další brzké plánované akce, kterými bude beseda o zaniklých šumavských obcích, setkání se spisovatelem historických bestsellerů Vlastimilem Vondruškou, nebo seznámení s historií tragédie Titaniku. 

Věkový průměr byl tentokrát vcelku vyšší, chyběly totiž obvykle dorazivší děti školního věku - ne že by je téma nezajímalo, ale právě probíhaly jarní prázdniny, a tak pravděpodobně využívaly poslední možnosti zimních radovánek na nedalekých šumavských stráních. 

Sešlo se zde mnoho pravidelných návštěvníků filmových besed, ale spatřit bylo možno i nové tváře. V osmdesáti minutách projekce se všichni mohli zprostředkovaně potoulat uličkami Benátek, absolvovat denní i noční projížďku vaporettem po Canal Grande s obhlídkou průčelí paláců, vychutnat večerní atmosféru náměstí s. Marka, vstoupit do některých z přemnoha kostelů ve městě, včetně největší baziliky di Santa Maria Gloriosa dei Frari a monumentální Santa Maria della Salute.

Nechyběl samozřejmě Dóžecí palác a bazilika sv. Marka, nebo muzea Correr a Ca' Rezzonico. Současně došlo i na praktické informace pro cestu, které v žádném průvodci nenajdete, či naopak jsou v nich předkládány jakožto zcela zcestné. Zaujaly i krátké filmové sekvence, související s cestou - úvodní krajina severního Benátska s alpskými toky, vodopády a ledovcovým jezerem, a závěrečná cesta do Francie Piemontem, horami plnými zeleně, vodopádů, ale i ovcí, kamzíků a svišťů. 

Nechyběla obvyklá finální soutěž o drobnou cenu, suvenýr z Benátek, kterou si odnesl zástupce mužské většiny, který správně odhadl s absolutní přesností hloubku benátského kanálu. Jako téma podzimní filmové besedy byl nabídnut a přijat pohled do krásy naší vlasti, a to při poznávání Českého Ráje - termín byl stanoven na 10. října. 

Návštěvníci (nejen přímo z Netolic, ale i z blízkých Lhenic, dorazily i zástupkyně místa, odkud jsou ty nejkrásnější holky, tedy i jinak atraktivního Vlachova Březí) byli s akcí dle ohlasů evidentně velmi spokojeni, pracovnicím knihovny je nutno vzdát úctu, jak svým vlastním nasazením dodávají těmto setkáním neformální domáckou a hřejivou atmosféru. 

Další informace o knihovně v Netolicích a jejím programu ZDE, jednou z místních zajímavostí je i replika slovanského hradiště - více ZDE.

Reklama

Výběr článků

Načítám