Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (108.díl)

Novinky, Michal Němejc

V dnešním díle představíme menší, rychlejší a přehlednější alternativu k populárnímu komunikačnímu programu ICQ, malý program umožňující mazání nevyžádaných e-mailů přímo ze serveru a konečně správce fontů, ve kterém můžete snadno porovnávat jednotlivé typy písem.

Foto: PRÁVO - Miroslav Homola

Medik Lukáš Kaloš předvádí správnou péči o chrup v kamionu nejen dětem, ale i dospělým.

Článek

Miranda 1.2.1: Menší, rychlejší a přehlednější ICQ

V posledních letech se na internetu stále více prosazuje nový směr komunikace, který se nazývá instant messaging. Jeho nejpopulárnějším představitelem je komunikační program ICQ (I seek You) umožňující bezprostřední komunikaci mezi uživateli internetu. Ten se však s každou novou verzí stává větší, náročnější a méně přehledný. A proto také vznikla Miranda, která umí většinu toho, co ICQ, ale přitom je menší, rychlejší a snadněji se používá.

Mezi hlavní přednosti Mirandy ve srovnání s ICQ patří jednodušší a přehlednější uživatelské rozhraní, a zároveň menší systémová náročnost, díky které se Miranda spouští daleko rychleji a zabírá mnohem méně v operační paměti než ICQ. Miranda dále neobsahuje reklamy, čímž se stává ideálním komunikačním programem při připojení k internetu přes GPRS, kde platíte za každý přenesený kilobajt. Vzhled programu můžete ovlivnit prostřednictvím skinů. Ve srovnání s ICQ však Mirandě chybí některé funkce, z nichž za nejpodstatnější považuji absenci chatu či nemožnost ukládání kontaktů na serveru - to by se však mělo změnit s příchodem nové verze.

Miranda se vejde na jednu disketu, nemusí se vícekrát instalovat (stačí jen celou složku zkopírovat na jiný počítač a vše bude fungovat včetně všech vašich nastavení a kontaktů) a je plně kompatibilní s ICQ. Prostřednictvím plug-inů je možné přidat podporu dalších komunikačních programů jako MSN Messengeru, Jabberu či Yahoo Messengeru. K dispozici je i česká lokalizace programu.

 [ Ke stažení zde | Velikost: 322 kB | Hodnocení: 9/10 ]

POP3 preview 1.8

Tento malý český program vám umožní prohlédnout si záhlaví e-mailových zpráv ve vaší schránce bez toho, abyste museli celé zprávy stahovat do svého e-mailového klienta. Nevyžádané zprávy (např. reklamní materiály s velkými přílohami či e-mailové viry) tak můžete smazat rovnou ze serveru, aniž byste je museli stahovat k sobě. Program podporuje dokonce více uživatelských účtů. Osobně bych však uvítal, kdyby se kromě záhlaví objevovalo také např. prvních deset řádků samotné zprávy, což tento program bohužel nenabízí.

[ Ke stažení zde | Velikost: 234 kB | Hodnocení: 6/10 ]

Font Xplorer 1.2.2 Lite

Každý, kdo alespoň trochu pracuje s grafikou a má tedy v počítači stovky různých typů písma, potřebuje alespoň jednoduchého správce fontů. Jedním z nich je i bezplatný Font Xplorer Lite, který má přívětivé uživatelské rozhraní a umožňuje prohlížet jak nainstalované fonty, tak i fonty umístěné jinde na pevném disku. Program zobrazuje ukázky všech fontů přehledně za sebou a tak můžete velice snadno porovnávat, např. které fonty se nejvíc hodí pro váš dokument. Dále s tímto programem můžete jednotlivé fonty jednoduše instalovat, odnistalovávat, kopírovat, přesouvat či tisknout jejich ukázky. Ve srovnání s komerčními produkty sice Font Xplorer Lite nenabízí tolik možností, ale přesto může být pro méně náročné uživatele zajímavou alternativou.

[ Ke stažení zde | Velikost: 799 kB | Hodnocení: 7/10 ]

Další užitečné programy najdete na Slunečnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám