Hlavní obsah

Návštěvníků památek přibylo, kasteláni lákají nejen na klasické prohlídky

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácí památky zaznamenávají v poslední době příliv návštěvníků. Kasteláni si mnou ruce, také jejich zásluhou k tomu dochází, pouhé prohlídky s výkladem historie na mnoha místech doplnili o putování objektem s historickou postavou, pořádají koncerty, divadelní akce, tematické výstavy.

Foto: Vratislav Konečný

Mohutný gotický hrad v Lipnici by vám rozhodně neměl ujít, v okolí je spousta další památek

Článek

Nejvíc zatím táhne Český Krumlov, kde se nechodí jen na prohlídku hradu a zámku, ale přitahuje celé historické město. Je v nabídce všech cestovních kanceláří, které operují v Česku, ale i zahraničních, jež naši zemi nabízejí. Krumlov návštěvností 221 tisíc předstihl loňský magnet, zámek Lednici a valticko-lednický areál. Tam dorazilo 213 tisíc návštěvníků.

Třetí a čtvrté míst zaujímají zámek Hluboká (149 tisíc) a hrad Karlštejn (téměř 126 tisíc); jejich kapacita je díky trvale vysokému zájmu návštěvníků o prohlídky prakticky naplněna (někdy to tu vypadá jako v nákupním středisku).

Obnovený Kuks láká

Pomyslným skokanem roku, tedy památkou, která letos zaznamenala opravdu výrazný růst zájmu, je hospital Kuks, otevřený v březnu po kompletní obnově. Zatímco v letech před opravou přilákal hospital za celý rok mezi 30 a 40 tisíci lidmi, letos je jejich počet už na konci července dvojnásobný.

Velmi navštěvovaná je Kutná Hora, pro cizince kousek od Prahy, takže sem nejezdí jen hromadně, ale i individuálně, dále Sychrov, Telč, Frýdlant, Bouzov, Vranov...

Hodně záleží i na průvodcích, pokud vás pouze provede a tváří se kysele, k tomu posílá neustále SMS, tak vás to otráví natolik, že nemáte chuť jít se podívat na jiný objekt, protože co kdyby zase vyskytl někdo podobný. I takové zkušenosti bohužel mám.

V návštěvnicky atraktivních programech budou pokračovat

„Jsem velmi potěšena, že ani červencová horka neodradila příznivce hradů, zámků a ostatních památek od návštěvy; tito charismatičtí pamětníci historie bezesporu i dnes potřebují vyjádření podpory, které jim lidé takto poskytují. Všem návštěvníkům bych proto chtěla poděkovat a zároveň slíbit, že památky ve správě Národního památkového ústavu budou i nadále organizovat pestré programy a akce pro veřejnost tak, aby byly nejen hrdými symboly našich dějin, ale také živoucími centry současného společenského života,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Reklama

Výběr článků

Načítám