Hlavní obsah

Návrat do Valbone, drama zmizelých českých studentů v albánských horách

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Albánie se stala v posledních letech vyhledávanou destinací. Většina návštěvníků jede do neznáma, neví, co od balkánské země očekávat. Valná část ale ví, že se tu nepochopitelně ztratila v roce 2001 trojice českých studentů. O tom kolují legendy. Kniha Návrat do Valbone objasňuje tuto záhadu.

Foto: The Dog Trail
Článek

Albánii jsem navštívil v létě, a vím, že je to země, kam se chci ještě podívat. Rozhodně stojí za bližší poznání. I já vím o zmizení studentů, kteří se o prázdninách 2001 vydali do severoalbánských hor. Doma řekli, že jedou do Rumunska, místo toho zamířili do Albánie.

Jaká beznaděj pro rodiče, kteří vyčerpali všechny možnosti na oficiálních místech i vypsání odměny. I v Česku ročně zmizí beze stopy desítky lidí. Čím je albánský příběh mimořádný?

Po stopách trojice se v knize Návrat do Valbone vydal autor bestselleru Habermannův mlýn Josef Habas Urban, předmluvu napsal světoznámý režisér Emir Kusturica, doslova advokátka Klára Samková.

Valbone je téměř pohádkové údolí na severu Albánie, vyhledávané pro svou divokost a krásu.

Anotace vydavatele

Příběh ožívá v okamžiku, kdy sestra ztracené studentky, Jana, dostává doporučený dopis z Londýna. Je v něm pas zmizelé Lenky. Ve změti razítek různých hraničních přechodů, se nachází jediné, které nelze přiřadit žádnému místu na mapě – Valbone 666.

Události nabírají rychlý spád. Jana se vydává po letech do Albánie zjistit, co se před lety v horách sestře přihodilo. Na cestě ji doprovází přítel Josef. I přes varování srbského prokurátora, jenž řeší v inkriminované oblasti další případy nezvěstných, se Jana s Josefem vydává na horskou túru.

Klíč k řešení dávných událostí leží nejen ve vesnici Theth, ale i v okolních horách. Právě tam se jedné noci potkávají se srbským inženýrem Zoranem Vojičem, jenž hledá zmizelého syna. Román na motivy skutečných událostí dostává nečekané souvislosti…

Vyjde 1. října v nakladatelství The Dog Trail Publisher.

O Albánii toho moc nevíme, řadu informací, i když už zastaralých, najdete v knize M. Náplavy a P. Horkého Albánie, kráska se špatnou pověstí. Vyšla v roce 2012, od té doby se tu mnohé změnilo, ale třeba krevní msta prý někde přetrvává…

Reklama

Výběr článků

Načítám